Digitaal paneel met cijfers en quiz moet voetgangers laten wachten aan druk Antwerps kruispunt

Print

Video: ATV

Antwerpen -

Oversteken aan een van de drukste kruispunt van het Antwerpse Zuid zou voortaan een stuk correcter, en bijgevolg veiliger, moeten gebeuren en dat via een digitaal proefproject met verkeerslichten. Opgepast, u wordt wel gefilmd!

Het kruispunt van de Nationalestraat, de Kronenburgstraat en de Volksstraat op het Antwerpse Zuid, waar vier straten en een trambaan elkaar kruisen, staan camera’s opgesteld die detecteren of voetgangers oversteken bij een groen of rood licht. De statistieken daarvan krijgen wachtenden op een digitaal bord te zien.

De redenering is dat voetgangers gemakkelijker blijven wachten als ze zien dat de meeste mensen voor hen ook gewacht hebben. Om de pijn van het wachten nog te verzachten, krijg je tijdens het rood licht op hetzelfde digitale bord ook quizvragen of weetjes over de omgeving te lezen.

Voor de resultaten van het Antwerps proefproject is het wachten tot eind volgende maand. Aan het kruispunt is momenteel ook weinig te beleven. “De schermen zijn gedoofd om het verschil na te gaan met de periode dat ze wel actief waren”, zegt de woordvoerder van schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Het proefproject met de verkeerslichten is een onderdeel van het grotere initiatief van de Antwerp Smart Zone dat in de wijk Sint-Andries wordt uitgerold. Die ‘Smart Zone’ is een voorproefje van de stad van morgen. Met slimme camera’s en sensoren die met elkaar verbonden zijn, worden oplossingen gezocht om veiliger de straat te kunnen oversteken, of om zuiniger om te springen met licht op een plein in het donker.

Info:antwerpsmartzone.be

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio