Extra maatregelen tegen drugsgeweld in Antwerpen na reeks explosies: “Dit is een wake-upcall”

Foto: BFM

Extra maatregelen tegen drugsgeweld in Antwerpen na reeks explosies: “Dit is een wake-upcall”

Print
Antwerpen -

Politie, parket en de stad Antwerpen gaan extra maatregelen nemen om de geweldsdelicten in Antwerpen aan te pakken. Dat laat het Antwerpse parket weten in een persbericht. De maatregelen komen er na de explosies in de Biekorfstraat in Antwerpen dinsdag. De voorbije twee dagen gebeurden twee explosies in Antwerpen-Noord. Op 15 maart werden er ook drie nepgranaten gevonden.

De incidenten in Antwerpen-Noord leveren niet de gewenste resultaten op, zo laat het Antwerpse parket weten. “Meestal heeft het onderzoek uitgewezen dat er een onderliggende link is naar het drugsmilieu. Slachtoffers zijn niet geneigd om mee te werken aan het onderzoek. Enerzijds uit angst voor represailles en anderzijds om zichzelf niet als verdachte bekend te maken”, zo klinkt het.

(Lees verder onder de video)

Dovo komt ter plaatste in Biekorfstraat na ontploffing

“Dat is eigen aan de criminele organisatie, waarbij geweld niet geschuwd wordt, maar waarbij ook niet wordt meegewerkt met politiediensten. Intimidatie, bedrog en het gebruik van geweld om de eigen positie te versterken zijn daar de kenmerken van.”

Daarom zaten de Procureur-Generaal, Procureur des Konings, PZ Antwerpen, FGP Antwerpen en burgemeester Bart De Wever samen in een bijzonder overleg. Er komen meteen systematische identiteitscontroles, extra politiepatrouilles en het cameratoezicht wordt uitgebreid. Opvallend: dag op dag twee jaar geleden hield de politie ook controleacties in de wijk Viaduct-Dam en in Borgerhout na een reeks schietpartijen in het criminele milieu.

“Deze maatregelen zijn tijdelijk, maar ze blijven van kracht zo lang het nodig is om het veiligheidsgevoel van Antwerpenaren in de buurt te versterken en om criminelen te ontraden om geweldsdaden te plegen”, laat het parket weten in een persbericht.

Extra maatregelen tegen drugsgeweld in Antwerpen na reeks explosies: “Dit is een wake-upcall”
Foto: BFM

“Wake-upcall”

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) ziet in deze gewelddaden een duidelijke waarschuwing voor jongeren in onze stad en elders. “De weg van de criminaliteit eindigt in het beste geval in de gevangenis. In het andere geval eindigt het in geweld. Wie kiest voor de criminaliteit, zorgt ervoor dat het leven van al wie hem lief is, kapot wordt gemaakt. Wie kiest voor de criminaliteit, kiest ervoor dat zijn familie moet onderduiken uit schrik voor rivaliserende bendes.”

“We zien de voorbeelden uit Nederland, waar geweld wordt gebruikt tegen familieleden van gekende drugscriminelen. Dát is wat de keuze voor de criminaliteit inhoudt. Ook voor druggebruikers is dit een wake-upcall. Wie drugs gebruikt, is wel degelijk moreel mee verantwoordelijk voor criminaliteit en geweld.”

“Dit fenomeen zal niet snel verdwijnen,” vervolgt De Wever. “Daarom is het belangrijk dat bestuurders en politici oor hebben naar het advies van gerechtelijke- en veiligheidsdiensten. Wie beweert dat er een eenvoudige oplossing voor dit probleem is los van het brede arsenaal aan middelen dat ingezet is om de drugscriminaliteit in zijn geheel aan te pakken, maakt mensen iets wijs. Ik zal daar niet aan meedoen, en ik stel vertrouwen in het parket en de politie.”

Lees hier onze reeks over de cocaïnecrisis in Antwerpen

Extra maatregelen tegen drugsgeweld in Antwerpen na reeks explosies: “Dit is een wake-upcall”
Foto: BFM

Bekijk ook:

Dit is de schade in de Pretstraat na explosie maandagochtend

Opnieuw granaten gevonden in Damwijk

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio