Op vakantie met een klein budget? Deze tien duurste steden laat je beter links liggen

Singapore. Foto: Shutterstock

Vakantie

Op vakantie met een klein budget? Deze tien duurste steden laat je beter links liggen

Print

De titel duurste stad ter wereld wordt niet langer door één stad gedragen. Singapore, Hongkong en Parijs moeten dit jaar de titel delen. Alvast handig om te weten als je nog een reis te plannen hebt met een beperkt budget.

Singapore stond vijf jaar lang op eenzame hoogte in de rangschikking duurste steden ter wereld, opgesteld door het instituut Economist Intelligence Unit (EIU), maar moet die plaats nu delen met Hongkong en Parijs.

De Zwitserse steden Zürich en Genève en het Japanse Osaka volgen op de voet, terwijl het Turkse Istanbul en het Russische Moskou enkele plaatsen omlaag vallen door hoge inflatie en devaluatie van hun munt. New York en Los Angeles duiken dan weer op in de top tien, nadat ze vorig jaar door een zwakke dollar verdwenen waren uit de hoogste regionen.

150-tal zaken vergeleken

Het is de eerste keer in dertig jaar dat drie steden de positie delen, een teken dat prijzige wereldsteden steeds meer op elkaar gaan gelijken, aldus het rapport. Voor de rangschikking worden de prijzen van een 150-tal zaken zoals auto’s, boodschappen, huur, transport en kleding in 133 wereldsteden met elkaar vergeleken. Vooral de prijs van nutsvoorzieningen en transport duwen de levenskost omhoog.

Helemaal onderaan op de lijst staat het Venezolaanse Caracas, in het gezelschap van het Syrische Damascus, het Pakistaanse Karachi, het Argentijnse Buenos Aires en het Indische New Delhi.

De volledige top tien (die door de gelijke scores eigenlijk bestaat uit elf steden):

1. Singapore (Singapore)

1. Parijs (Frankrijk)

1. Hongkong (China)

4. Zürich (Zwitserland)

5. Genève (Zwitserland)

5. Osaka (Japan)

7. Seoul (Zuid-Korea)

7. Kopenhagen (Denemarken)

7. New York (Verenigde Staten)

10. Tel Aviv (Israël)

10. Los Angeles (Verenigde Staten)

NIET TE MISSEN