Varend erfgoed  dreigt weg te roesten: stad zoekt aannemer om kraan te renoveren

De kraan met op de achtergrond het oude Loodswezen. Foto: Walter Saenen

Varend erfgoed dreigt weg te roesten: stad zoekt aannemer om kraan te renoveren

Print
Antwerpen -

Vlotkraan 9, de vroegere uitvalsbasis van Bar Paniek en beschermd varend erfgoed, krijgt een grondige renovatie, onder meer vanwege roest. De stad zoekt nu een aannemer voor de werken.

Vlotkraan 9 is al jaren een bekend zicht in het Bonapartedok, aan het MAS. Een aantal jaar geleden baatte het collectief Time Circus nog Bar Paniek uit op het ponton, maar het moest van toenmalig schepen Rob Van de Velde vertrekken. Sindsdien ligt het schip werkloos in het dok.

De kraan, gebouwd door de Boelwerf en Boomse Metaalwerken, is 32 meter hoog en werd nog door stoom – na verbranding van kolen – aangedreven. Ze kwam uit een reeks van vier kranen die 10 ton konden tillen. Ze werd ingezet voor de overslag van goederen, vooral tussen schepen onderling.

Begin jaren 80 werd de kraan uit dienst genomen. Ze werd later aan het Nationaal Scheepvaartmuseum overgedragen en in 2010 volgde een erkenning als beschermd varend erfgoed. Maar intussen sloeg de tand des tijds toe. Roest maakt volgens de stad een dringende restauratie noodzakelijk, al is de structuur nog in vrij goede staat. Dat ondanks het feit dat er al zo’n dertig jaar geen fundamenteel onderhoud is geweest. Voor de klus moet de vlotkraan naar een droogdok.

De stad Antwerpen zoekt sinds enkele weken naar een aannemer. De deadline werd intussen verlengd naar 25 maart.

Nu in het nieuws