Europa stemt elektronisch, maar niet in België

Foto: Pol De Wilde - Corelio

Europa stemt elektronisch, maar niet in België

Print

Stemmen op 26 mei zal weer gebeuren achter het gordijn van het stemhokje. Nochtans hadden dit de eerste verkiezingen met e-votes moeten zijn, stemmen via het internet. De overheid kon het stemgeheim echter niet garanderen.

43% van de Estlanders bracht tijdens de laatste stembusslag een stem uit via internet. Dat kan niet alleen tot tien dagen op voorhand, ze kunnen hun stem desgewenst nog aanpassen tot vier dagen voor de officiële verkiezingen.

Ook Europa maakte stemmen via het internet in 2018 mogelijk voor zijn lidstaten. Maar België springt niet mee op de kar. Volgens Binnenlandse Zaken is de informaticaveiligheid niet te garanderen. Ondanks veilige omgevingen zoals MyFin en ItsMe lijkt het dus onmogelijk om hier ook een mogelijkheid tot stemmen aan te koppelen.

“De studie liep vast op het stemgeheim”, klinkt het. “Als mensen thuis stemmen, kunnen ouders het stemgedrag van hun kinderen beïnvloeden, of vice versa. Daarom werken we met hokjes en gordijnen en wordt er toegezien dat iedereen alleen binnengaat. Het stemgeheim ligt vast in de grondwet, daar kan je niet omheen.”

Zolang dat artikel op dezelfde manier wordt behouden, zal e-voting niet gelanceerd kunnen worden. Volgens computer­specialiste Nico Cool zouden we nog een stap verder moeten gaan om online stemmen mogelijk te maken. “Systemen zoals ItsMe zijn veilig en praktisch, maar niet anoniem. Als je daar een stem wil aanhangen moet je kunnen controleren wie die stem heeft uitgebracht en ook dat die persoon maar één keer gestemd heeft. Dat kan alleen als je de anonimiteit laat varen.”

Nu in het nieuws