Nieuw systeem slaat alarm bij waterlekken of abnormaal hoog verbruik

Print

Energieleverancier Engie Electrabel houdt zich nu ook met uw waterfactuur bezig. Het ontwikkelde een toepassing die het abnormaal energieverbruik van uw koelkast detecteert, maar ook het onverklaarbaar hoge verbruik van drinkwater, bijvoorbeeld door een lek.

“België is een echte energiezeef”, zo begon de energieleverancier zijn voorstelling van het nieuwe totaalpakket Up. Concreet bedoelt Engie Electrabel dat er in ons land zeer veel energie wordt verspild, onder meer door de vele oude, weinig geïsoleerde woningen.

Omdat je niet iedereen een nieuwe woning kan geven, wil het bedrijf gezinnen alvast efficiënter met energie leren omspringen door ze via een digitale toepassing te informeren over hun dagelijkse energieverbruik en de eventuele verspilling.

“Heb je bijvoorbeeld de deur van de koelkast laten openstaan, zal ons systeem dit detecteren door het plotse meerverbruik, en krijg je daar een melding over”, legt Hellen Smeets van Engie Electrabel uit. “Zo’n melding kan ook zijn dat het dringend tijd is de diepvriezer helemaal te laten ontdooien, omdat het vele ijs een fors meerverbruik laat optekenen.”

Waterverbruik

Maar het meeste aandacht trekt toch vooral de functie om ook het waterverbruik in de gaten te houden, terwijl Engie Electrabel als gas- en elektriciteitsleverancier weinig uitstaans heeft met drinkwater. “Ons systeem kan via tellers en sensoren de bewoners ook verwittigen in het geval er een ongewoon waterverbruik is, ofwel omdat een kraan niet is dichtgedraaid, ofwel door een lek in een van de leidingen.”

En dat is geen overbodige luxe. Volgens het jongste rapport van de Vlaams Milieumaatschappij (VMM) worden dagelijks zo’n acht huishoudens geconfronteerd met wat een “abnormaal hoog waterverbruik” heet, met peperdure waterfacturen als gevolg.

Wie het zogenaamde Up-detectiesysteem in huis wil hebben, betaalt zo’n 15 euro per maand meer dan bij een vergelijkbaar energiecontract, al zijn bijvoorbeeld herstellingen van waterlekken deels inbegrepen.

Nu in het nieuws