REACTIES. Genk beschouwt zichzelf niet als titelfavoriet, Antwerp heeft er zin in, Gent wil beker winnen: “Op papier het gemakkelijkste”

Foto: Photo News

REACTIES. Genk beschouwt zichzelf niet als titelfavoriet, Antwerp heeft er zin in, Gent wil beker winnen: “Op papier het gemakkelijkste”

Print
Brussel -

Koploper Racing Genk begint op 30 maart met een thuiswedstrijd tegen Anderlecht aan Play-off I. “We weten dat we een ploeg hebben met heel veel kwaliteiten, maar ik roep Genk niet uit tot titelfavoriet. Al dromen we wel en zijn we ambitieus”, verklaarde technisch directeur Dimitri de Condé na afloop van de kalendervoorstelling in het bondsgebouw in Brussel.

KALENDER PLAY-OFF 1.Standard en Antwerp trappen op 29 maart play-off I op gang, eerste clash tussen Genk en Club Brugge op speeldag 4

DOE MEE.De grote ‘wat weet u van de reguliere competitie van de Jupiler Pro League’-quiz

De eerste vier speeldagen speelt Racing Genk drie keer thuis (30/03 tegen Anderlecht, 6/04 tegen Gent en 14/04 tegen Club Brugge), tot genoegen van De Condé. “Dat vonden we écht wel belangrijk, daar moeten we niet flauw over doen. De supporters zijn opnieuw talrijk aanwezig in Genk, ze kunnen dus al meteen een tandje bijsteken. Verder stemt het me tevreden dat we niet alleen thuis starten, maar op 19 mei ook voor eigen publiek eindigen tegen Standard.”

“Het doel dat we voor het seizoen vooropstelden - een Europees ticket - is al bereikt”, vervolgde De Condé. “We beginnen dus met een goed gevoel aan Play-off I, we kunnen relaxed spelen.”

“Druk bij ons? Zo voelen we dat niet aan”

De Limburgers starten met een voorsprong van vier punten op Club Brugge. In zes van de vorige negen edities van Play-off I werd de winnaar van de reguliere competitie ook landskampioen. “Volgens de statistieken ligt de druk bij ons, maar wij voelen dat niet zo aan. We dromen en willen, wedstrijd per wedstrijd. De teams staan nu eenmaal dicht bij elkaar. Play-off I is emoties, en die moeten we onder controle houden. Maar Play-off I is ook geluk. Wij gaan maken dat we klaar zijn vanaf de eerste wedstrijd. Ik vind dit niet een unieke kans. Waarom zou die kans er de komende seizoenen niet opnieuw komen? We zijn een challenger en we gaan dat blijven.”

Tegen Zulte Waregem (3-3) trad Genk zondag aan in een ander systeem, zonder de vertrokken Alejandro Pozuelo. “Er zit zeker muziek in het nieuwe systeem, als je de eerste twee Genkse doelpunten bekijkt. Je zag ook een bepaalde frisheid terug. Bepaalde jongens stonden op. Zo kwam Ito heel sterk voor de dag en Piotrowski was dominant op het middenveld. ‘De koning is gestorven, lang leve de koning’, zegt men dan”, besloot De Condé.

REACTIES. Genk beschouwt zichzelf niet als titelfavoriet, Antwerp heeft er zin in, Gent wil beker winnen: “Op papier het gemakkelijkste”
Foto: BELGA

AA Gent-manager Louwagie tempert verwachtingen en mikt op Beker

AA Gent pakte zondag het laatste ticket voor Play-off I met een overtuigende 0-2 zege tegen STVV. “We zijn nu meer ontspannen dan vier weken geleden”, zo verklaarde manager Michel Louwagie maandag bij de kalendervoorstelling.

In Play-off I staan de zes teams op een zakdoek bij elkaar door de halvering van de punten. Ook AA Gent maakt nog kans op de landstitel, zoals onder meer Yaremchuk zich liet ontvallen.

“Het waren spannende maanden in een moeilijk seizoen voor AA Gent, dat het toch aan zijn status verplicht is om Play-off I te spelen. Spijtig genoeg is er een trainerswissel nodig geweest. Maar die heeft uiteindelijk toch goed uitgepakt voor de club”, reageerde Louwagie.

“Finaal kwalificeren we ons voor Play-off I en spelen we de bekerfinale”, aldus de manager van de Buffalo’s. “We mogen zeker dromen van Europees voetbal. Onze spelers dromen van meer, maar dat is vaker het geval in de euforie na een overwinning. Toch lijkt de top twee volgens mij te hoog gegrepen voor AA Gent. Geef ons maar de Beker van België. Dat lijkt op papier het gemakkelijkst, met alle respect voor KV Mechelen.”

De bekerfinale gaat op 1 mei door in het Koning Boudewijnstadion.

REACTIES. Genk beschouwt zichzelf niet als titelfavoriet, Antwerp heeft er zin in, Gent wil beker winnen: “Op papier het gemakkelijkste”
Foto: BELGA

Anderlecht kan in Genk kloof meteen tot drie punten verkleinen

RSC Anderlecht start de play-offs zaterdag 30 maart op verplaatsing bij leider Racing Genk. “We kunnen de kloof dus meteen tot drie punten verkleinen”, verklaarde teammanager Gunter Van Handenhoven. “Het kan natuurlijk negen punten worden ook...”

“Of het een goede zaak is om bij de leider te beginnen, zullen we pas achteraf weten. Het is moeilijk om daar nu iets over te zeggen. Alleszins zullen we er meteen moeten staan. Beslissend zal het nog niet zijn, maar het is duidelijk dat je je met een achterstand van zes punten niet veel misstappen kan veroorloven.”

Anderlecht beleeft een moeilijk seizoen en sloot de reguliere competitie pas als vierde af. “Het doel was ons te plaatsen voor Play-off I. We hebben daar enkele finales voor moeten spelen. Vanaf nu wordt elke match een finale. We gaan elke match voluit gaan. Druk is er bij Anderlecht altijd, maar we gaan niet over de titel spreken. We moeten realistisch zijn, een Europees ticket is wel een uitgesproken doel. Zelden wint een club met een grote achterstand toch nog het kampioenschap, maar het is ons wel al eens gelukt, met Besnik Hasi in 2014. We moeten gewoon proberen zo veel mogelijk matchen te winnen.”

Sterkhouders Adrien Trebel en Landry Dimata zijn voorlopig nog buiten strijd. “Maar allebei zijn ze op de goede weg. Ik hoop hen in de play-offs nog aan het werk te zien.”

REACTIES. Genk beschouwt zichzelf niet als titelfavoriet, Antwerp heeft er zin in, Gent wil beker winnen: “Op papier het gemakkelijkste”
Foto: BELGA

Antwerp speelt voor het eerts Play-off I: “Gaat heel snel”

Naast de G5 wist ook Antwerp zich te plaatsen voor Play-off I, een primeur voor de Great Old. “We hebben er erg veel zin in. Voor onze club is PO I-deelname fantastisch”, stelde sportief adviseur Sven Jaecques maandag bij de kalendervoorstelling.

“We hebben altijd de ambitie om het zo goed mogelijk te doen”, aldus Jaecques. “We staan met vier clubs op minder dan drie punten van elkaar. Antwerp probeert te spelen voor een Europees ticket. Maar we moeten ook realistisch zijn en terugkijken naar wat we gepresteerd hebben. Vier jaar geleden nam Paul Gheysens de club over met een schuld van enkele tientallen miljoenen euro. In ons tweede seizoen in 1A staan we al in Play-off I, mét een nieuwe tribune en een goed elftal. Het gaat dus heel snel.”

Antwerp opent op 29 maart op Sclessin, vier dagen later ontvangt het Genk. “De kalender is eigenlijk bijzaak, je moet toch twee keer tegen de andere teams spelen”, vervolgde Jaecques. “Tegen Standard is er meteen een duel tussen twee ploegen met erg actieve en heel warme supporters.”

De laatste weken liet Antwerp het afweten, het won slechts één keer in zes wedstrijden. “We waren als derde gekwalificeerd in Play-off I en behaalden 49 punten, eigenlijk is dat zot. Uiteindelijk willen we elke wedstrijd winnen, ook de tien komende. Of Antwerp eigenlijk tot de G6 behoort? Antwerp heeft in alles - budget, supporters, uitstraling,...- het potentieel om die zesde ploeg te zijn, en misschien zelfs nummer vijf of vier te worden. Maar dat zijn we nog niet. We hebben nog geen enkele keer Play-off I gespeeld. We mogen ambitieus zijn, maar moeten de voeten op de grond houden”, besloot Jaecques.

REACTIES. Genk beschouwt zichzelf niet als titelfavoriet, Antwerp heeft er zin in, Gent wil beker winnen: “Op papier het gemakkelijkste”
Foto: Photo News

Standard “heeft nood aan stabiliteit” om op titel te mikken, aldus Alexandre Grosjean

Net zoals vorig jaar speelt Standard thuis op de eerste speeldag van Play-off I. Deze keer ontvangt het Antwerp op 29 maart. “Het deelnemersveld is fantastisch, we moeten op de best mogelijke manier beginnen. Maar Antwerp is de enige ploeg uit de top 6 die bij ons is komen winnen”, verklaarde algemeen directeur Alexandre Grosjean maandag.

Standard begint als derde met vijf punten achterstand op koploper Genk aan Play-off I. De Rouches hebben in het verleden al mooie inhaalmanoeuvres gerealiseerd. “Maar we zijn nog ver verwijderd van de titel”, zei Grosjean. “Voor de titel heb je nood aan stabiliteit. Gisteren hebben we nog gezien dat we twee verschillende gezichten kunnen tonen in één wedstrijd (4-3 zege tegen Waasland-Beveren na 0-3 achterstand, nvdr.). We zijn nog op zoek naar stabiliteit. Dat zal ons toelaten te bouwen op lange termijn. Het project krijgt vorm. We willen de best mogelijke play-offs spelen, Standard is tot grootse wedstrijden in staat.”

Grosjean is blij met het thuisvoordeel op de openingsspeeldag. “Dat is een voordeel”, verklaarde hij. “We willen altijd een mooie match spelen voor onze abonnees. Maar Antwerp is de enige ploeg uit de top 6 die bij ons is komen winnen. Er is altijd een goede sfeer op Sclessin.”

Standard beëindigt het kampioenschap op 19 mei in Genk, dat de reguliere competitie als eerste afsloot. “Dat is nog veraf. Alle wedstrijden zijn belangrijk in deze play-offs”, besloot Grosjean.

Charleroi gaat via Play-off II op zoek naar Europees ticket

De voorbije twee seizoenen behoorde Charleroi tot de top 6 in de Jupiler Pro League. Dit jaar moeten de Carolo’s tevreden zijn met Play-off II. “We zijn natuurlijk ontgoocheld dat we ons niet wisten te plaatsen voor Play-off I, maar nu gaan we op zoek naar een Europees ticket via Play-off II”, verklaarde algemeen directeur Mehdi Bayat.

“De ontgoocheling is er, want we hadden drie keer op een rij Play-off I kunnen spelen. Maar nu gaan we met veel goesting aantreden in Play-off II”, legde Bayat uit. “We moeten onze status bevestigen. Sporting heeft één van de grootste budgetten in Play-off II. Er staat nog een Europees ticket op het spel.”

“Ik denk dat er een momentum is om te tonen dat Play-off II interessant is, zeker geen bestraffing. Wij zijn erbij, Moeskroen heeft de reguliere competitie sterk afgesloten, STVV greep nipt naast Play-off I, Kortrijk is in vorm,... Het is een mooie competitie. Nu moeten wij ze aantrekkelijk maken zodat het publiek volgt. Charleroi gaat voor spektakel en mooi voetbal. Ik roep de andere teams op dat ze zich voluit geven.”

Volgens Bayat ontbrak het Charleroi aan regelmaat om zich bij de beste zes te scharen. “We kwamen enkele punten tekort, twee zeges. Als je ziet op welk niveau we spelen in Genk en op Antwerp, maar voordien een oplawaai krijgen tegen Moeskroen... Dat gebrek aan regelmaat deed ons de das om.”

Meer voetbalnieuws