Journalistenbond lanceert agressiemeldpunt

Foto: Oomen, Arenda

Journalistenbond lanceert agressiemeldpunt

Print
Brussel -

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) lanceert een meldpunt voor fysieke of verbale agressie tegen journalisten. Dat komt er omdat er volgens de journalistenvereniging “meer en meer sprake is van een zeker anti-journalistiek klimaat”.

De VVJ zegt een verruwing in de omgang van machthebbers en burgers met journalisten te merken. De vereniging verwijst naar de Verenigde Staten, waar de president de media “vijand van het volk” noemde, maar ook naar de binnenlandse situatie. “Ook bij ons gaan sommige politici zich meer dan eens te buiten aan denigrerende uitlatingen over ‘de pers’ of ‘de media’, en wekken ze daarmee agressie op bij een deel van hun achterban”, klinkt het. De VVJ zegt dat journalisten ook fysiek belaagd kunnen worden door politieagenten, die hen beletten om hun werk te doen.

Journalisten die verbaal of fysiek aangevallen worden, kunnen al naar de politie stappen met een klacht. Toch heeft het volgens nationaal secretaris Pol Deltour zin om als VVJ zelf nog een meldpunt op te richten. “We willen een volledige inventaris krijgen van het toenemende geweld, en dat permanent monitoren. Een groot verschil met een klacht bij de politie is ook dat wij onmiddellijk zullen reageren. We zullen contact opnemen met de agressor, bijvoorbeeld een politicus, en we maken klachten publiek”. De VVJ zal de meldingen ook rapporteren aan internationale organisaties.

Meer informatie vindt u op de website van VVJ.

Nu in het nieuws