Met zes voor de titel: nooit eerder was Play-off 1 zo spannend

Foto: Dick Demey

Met zes voor de titel: nooit eerder was Play-off 1 zo spannend

Print

Vier punten verschil tussen nummer één Genk en nummer twee Club Brugge. En drie punten verschil tussen Club Brugge en nummers vijf en zes, AA Gent en Antwerp. Dit jaar meer dan ooit: het wordt een bloedstollende Play-off 1. Met zes clubs die ooit al een keer kampioen werden. Dat is een primeur.

Spannend zal het zeker worden. Of er veel kwaliteit te zien zal zijn, is minder zeker. Van de zes PO1-deelnemers konden alleen Anderlecht, Standard en AA Gent winnen. En behalve voor AA Gent was daar geen vlotte zege bij. Genk en Club Brugge verloren punten, terwijl Antwerp het voor de tweede week op rij helemaal liet afweten.

Genk begint met vier punten voorsprong op Club Brugge. Hoewel Play-off 1 door de wisselende kansen een rollercoaster lijkt, is het nog maar één keer gebeurd dat zo’n grote voorsprong uiteindelijk niet in een landstitel resulteerde. In het seizoen 2013-14 had Anderlecht vijf punten minder dan Standard. Besnik Hasi werd trainer, de Rouches zakten in elkaar en paars-wit werd voor de derde keer op een rij kampioen. Dat was dus een uitzondering.

Uiteraard is de vierde titel voor de Limburgers nog verre van binnen, maar ze zitten wel in een gunstige uitgangspositie. In zes van de vorige negen edities van PO1 werd de winnaar van de reguliere competitie ook na razend spannende play-offs gewoon kampioen. Het is ook alweer van 2015 (AA Gent) geleden dat dit niet gebeurde.

Europees ticket

Zij die voor de titelstrijd nog een omwenteling verwachten, mogen dat op zijn minst doen voor alles wat eronder in de stand volgt. Tussen Club Brugge en Antwerp tellen we ocharme drie punten verschil. Kijk naar wat Antwerp overkwam: twee weken geleden nog de derde club die zeker was van PO1, vandaag begint de Great Old als laatste aan PO1. Afhankelijk van wat AA Gent in de bekerfinale doet, zijn er één of twee ploegen uit PO1 die naast Europees voetbal zullen grijpen.

Meer voetbalnieuws