© EPA-EFE

Dreigingsniveau in provincie Utrecht naar hoogste niveau, Crisiscentrum in ons land volgt situatie op de voet

Het dreigingsniveau in de Nederlandse provincie Utrecht is maandag naar het niveau 5, het allerhoogste niveau, gebracht. Het niveau blijft tot minstens 18.00 uur van kracht. Ondertussen heft de gemeente Utrecht het advies op om binnen te blijven.

gjs

De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) bevestigt dat de dader voortvluchtig is. Volgens topman Pieter-Jaap Aalbersberg wordt een terroristisch motief niet uitgesloten. De informatie is nog niet volledig, tweet hij.

Vanwege de schietpartij in Utrecht houden agenten in Rotterdam “uit voorzorg” extra toezicht op stations en bij moskeeën in en rond de Maasstad, zegt de politie.

Niet meer binnen blijven

De gemeente Utrecht heeft het advies om binnen te blijven opgeheven, ook al is de schutter nog niet opgepakt. “Nu wij ervan uitgaan dat zich op maar één plek een schietincident heeft voorgedaan, trekken wij het advies om binnen te blijven in. Blijf wel alert. Ziet u verdachte situaties, meent u de verdachte te herkennen, laat het ons weten”, zegt burgemeester Jan van Zanen.

Enkele uren geleden had de gemeente zijn inwoners nog geadviseerd om binnen te blijven, omdat nieuwe incidenten niet uitgesloten waren.

Verhoogde waakzaamheid

De marechaussee, de op militaire leest geschoeide politie, heeft maandag “verhoogde waakzaamheid” op de Amsterdamse luchthaven Schiphol. “We zijn nog alerter. Dat houdt in dat er zichtbare en onzichtbare maatregelen zijn. Zichtbaar kan betekenen dat je meer mensen op de terminal rond ziet lopen. Over bewapening van die mensen doen we geen uitspraken”, aldus een woordvoerder van de defensietak, die gaat over de veiligheid van plekken als Schiphol.

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft coalitie-overleg afgezegd door deze schietpartij. Volgens een woordvoerder gaat hij naar zijn kantoor in het Torentje om zich op de hoogte te laten stellen over de situatie.

Crisiscentrum volgt op

Het crisiscentrum in ons land volgt de situatie “minuut per minuut” op. “Het is nog te vroeg om concreet acties of maatregelen te nemen”, laat een woordvoerder weten.

Maar volgens de informatie waarover de autoriteiten momenteel beschikken is er geen link tussen de schietpartij in Utrecht en België. Die stand van zaken is maandagmiddag opgemaakt op een bijeenkomst van het Strategisch Comité en Coördinatiecomité voor Inlichting en Veiligheid.

Op vraag van premier Charles Michel kwam het Strategisch Comité maandag bijeen om de situatie in Utrecht op te volgen. “Volgens de informatie waarover we nu beschikken is er geen link met ons land”, zo meldde de woordvoerder van de premier. In het Strategisch Comité zetelen onder meer de betrokken kabinetten, het OCAD, het Crisiscentrum en de inlichtingendiensten.

Michel heeft zijn medeleven betuigd aan de Nederlandse bevolking en zijn ambtgenoot Mark Rutte. “Onze gedachten zijn bij onze Nederlandse vrienden. Onze diensten zijn waakzaam en volgen de situatie in Utrecht op de voet. We staan paraat om te helpen waar we kunnen”, zo deelde de eerste minister op Twitter mee.