Niels (21) zat op tram in Utrecht waar dader toesloeg: “Ik had het gevoel dat hij het op één vrouw gemunt had ”

Foto: REUTERS

Niels (21) zat op tram in Utrecht waar dader toesloeg: “Ik had het gevoel dat hij het op één vrouw gemunt had ”

Print

In Utrecht is een verdachte opgepakt die maandagochtend op het 24 Oktoberplein het vuur opende op een tram. Er is momenteel sprake van 3 doden en 5 gewonden, waarvan 3 zwaargewond. “Hij schoot op de mensen die de vrouw wilden helpen”, zegt een eerste getuigen.

De 21-jarige Niels zegt tegen AD dat hij het gevoel had dat de dader zich op één persoon richtte. “Het gebeurde in het tramstel achter mij. De deur van de tram werd geforceerd en er werden ramen ingeslagen. Je hoorde van die plop-plop-plop-geluiden, alsof er een geluiddemper op zat. Daarna zag ik mensen naar buiten rennen, echt voor hun leven. Ik had het gevoel dat hij zich speciaal op een iemand richtte want ik zag een vrouw naar buiten kruipen. Omstanders probeerden haar weg te trekken maar toen ze dat deden ging die man speciaal achter haar aan en mikte hij op die omstanders.”

Niels mocht na een grondige getuigenis bij de politie weer naar huis, maar hij is nog stevig onder de indruk van wat hij gezien heeft. “Nee, ik kon niet goed zien hoe de dader eruitzag. Hij had een donkere jas aan, normaal postuur, en had een lang pistool in zijn hand. Gewoon zo’n handpistool, geen automatisch wapen, voor zover ik kon zien. Daarna ging ie nog achter iemand aan, met een geel hesje, die de vrouw probeerde te helpen, en daarna kon ik het niet meer zien.”

Raam ingetrapt

Een andere getuige van de schietpartij zegt tegen NRC dat een man opstond en “met een groot pistool” om zich heen begon te schieten. “Ik zat achterin de tram. Hij schoot om zich heen, maar leek te mikken op mensen die op de bankjes zaten, iedereen dook weg”, stelt de vrouw die anoniem wil blijven. “De conducteur kreeg de deuren niet meteen open. Twee jongens naast me trapten daarop een raam in, waardoor ik naar buiten ben gevlucht. Meer mensen deden dat.”

Verslaggevers ter plaatse melden dat een vrouw met een schotwond in de borst werd afgevoerd. Er zouden ook twee mensen op straat gereanimeerd zijn en nog een derde in de tram zelf. Volgens officiële berichten vielen er drie doden en vijf gewonden.

“Ik zag een vrouw liggen”

Een derde getuige deed verslag tegenover RTV Utrecht: “Ik kwam van m’n werk vandaan toen het gebeurde. Ik sta bij de stoplichten op het 24 Oktoberplein en ik zie een vrouw liggen, ik denk dat ze tussen de 20 en 35 jaar oud is. Op dat moment hoorde ik drie keer pang pang pang. Vier man liepen heel hard naar haar toe en ze probeerden haar weg te slepen en toen hoorde ik weer pang pang pang en die gasten laten die vrouw weer los. Hele chaos daar.”

Sommige getuigen spreken over mogelijk vier daders, maar dat kan de politie momenteel nog niet bevestigen. Maandagnamiddag werden twee arrestaties verricht, waaronder die van hoofdverdachte Gökmen Tanis.

Bekijk ook

Video: Reuters

Nu in het nieuws