Loena Hendrickx voldoende hersteld om Belgische kleuren te verdedigen op WK kunstschaatsen in Japan

Foto: BELGA

Loena Hendrickx voldoende hersteld om Belgische kleuren te verdedigen op WK kunstschaatsen in Japan

Print

Loena Hendrickx neemt deze week deel aan het WK kunstschaatsen in Japan. Ze is voldoende hersteld van haar rugblessure om te kunnen aantreden in Saitama.

De 19-jarige Hendrickx miste onder meer de Europese titelstrijd in januari in Minsk. Maar een week geleden meldde ze dat ze weer kon springen. “Ik ben zo blij dat ik terug ben op het ijs en op het punt sta om het WK te rijden”, liet ze optekenen. De problemen met de wervels laag in de rug waren net op tijd onder controle.

De laatste internationale wedstrijd van Hendrickx dateert van begin november toen ze als vijfde eindigde tijdens de Grand Prix in Helsinki. Voor het EK trok ze zich terug om rust te nemen en te herstellen van het fysieke ongemak.

De training heeft Hendrickx de afgelopen maanden zoveel mogelijk voortgezet, liet haar coach Carine Herrygers weten. “Maar sprongen maken was door de blessure onmogelijk.”

Een jaar geleden werd Hendrickx bij het WK in Milaan negende. Kort daarvoor was ze als zestiende geëindigd op de Winterspelen in Pyeongchang.

Bij de vrouwen komen veertig rijdsters op het ijs. In totaal doen 167 kunstschaatsers uit 43 landen aan het WK mee. Woensdag volgt de korte kür, vrijdag de vrije.

De beste wedstrijd van het seizoen van Hendrickx was haar allereerste, de Nebelhorn Trophy in Oberstdorf. Daar werd de Kempense derde met een puntentotaal van 204,16. De olympisch kampioene Alina Zagitova won. Met 238,43 punten noteerde de Russin de hoogste score van het seizoen.

Zagitova, zestien jaar inmiddels, is evenwel niet de grote favoriete om haar wereldtitel te verlengen. Eerste kandidate voor het kampioenschap is haar debuterende leeftijdsgenote Rika Kihira. Afgezien van de nationale titelstrijd won deze Japanse al haar wedstrijden deze winter.

Drie weken geleden maakte Kihira grote indruk bij de Challenge Cup in Den Haag. Uitgerekend bij deze klassieker boekte Loena Hendrickx twee jaar geleden haar eerste eerste internationale triomf. (belga)

Meer sportnieuws