Aanslag Utrecht: drie doden en vijf gewonden, drie verdachten opgepakt

Print

De verdachte van de schietpartij in Utrecht is opgepakt. Dat meldt de politie op een persconferentie. Intussen zijn nog twee andere verdachten aangehouden. Welke rol zij speelden, is voorlopig nog niet duidelijk.

Het incident deed zich maandagvoormiddag rond 10.45 uur voor in een tram op het 24 Oktoberplein in de wijk Kanaleneiland in Utrecht. Daar trok een man plots een wapen en begon op mensen te schieten. Er vielen meerdere gewonden, aldus de politie, en ter plaatse was te zien hoe minstens drie mensen gereanimeerd werden. Slachtoffers werden uit de tram gehaald en met de helikopter en ziekenwagens in allerijl naar het ziekenhuis gebracht.

Over het motief van de dader is nog niets bekend. In de media en op de sociale media doen verschillende theorieën de ronde over de motieven voor de schietpartij. “We kunnen daarover alleen zeggen dat we op dit moment nog niets uitsluiten”, aldus de Nederlandse politie.

LEES OOK. Vrouw zat op tram in Utrecht waar dader toesloeg: “Hij mikte op mensen op bankjes”

Volgens burgemeester Jan van Zanen zijn er drie mensen om het leven gekomen bij de schietpartij. Dat heeft hij bekendgemaakt in een filmpje op Twitter. Er raakten vijf mensen gewond, waarvan drie ernstig. Eerst was sprake van negen gewonden, maar de politie heeft dat aantal naar beneden bijgesteld.

De burgemeester van Utrecht zei eerder al uit te gaan van een terreurdaad, maar die piste is nog niet officieel bevestigd. Een politiewoordvoerder bevestigt dat een terroristisch motief niet uitgesloten wordt.

Daarnaast doen ook geruchten over motieven uit de relationele sfeer de ronde. “Er gaan veel geruchten rond op dit moment. We onderzoeken dat.” Getuigen stelden dat de dader het specifiek op een vrouw gemunt had.

(Lees verder onder de tweet)

 

 

Foto van verdachte verspreid

Intussen is het dreigingsniveau in de provincie Utrecht terug op 4 gezet, het niveau van voor de aanslag. Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Vanwege de aanhouding van de vermoedelijke schutter wordt het niveau verlaagd vanaf 5, het hoogst mogelijke niveau. In de rest van Nederland gold al langer niveau 4.

In de stad werd een enorme politiemacht op de been gebracht. Dat heeft ermee te maken dat de dader kon ontkomen met een rode Renault Clio. Die wagen werd intussen naar verluidt teruggevonden. Na een klopjacht werd de vermoedelijke dader in de vooravond ingerekend. Dat werd bekendgemaakt op een persconferentie.

De politie deelde op Twitter van de verdachte. Het gaat om de 37-jarige Gökman Tanis, een in Turkije geboren man die gezocht wordt naar aanleiding van het incident op de tram. Volgens de Nederlandse journalist Yelle Tieleman stond Tanis twee weken geleden nog voor de rechter in een verkrachtingszaak.

 

 

“Ingewikkelde operatie”

Op een persconferentie eerder op de dag zei Pieter-Jaap Aalbersberg van de Nederlandse antiterreurdienst dat er nog veel onduidelijkheid was. “Er is een ingewikkelde operatie aan de gang om een verdachte te kunnen oppakken”, klonk het. “Het kan dat er meerdere daders zijn, maar de zoekactie situeert zich nu op één verdachte.”

De antiterreurdienst herhaalde dat een terroristisch misdrijf niet uitgesloten wordt en dat het dreigingsniveau alleen in Utrecht opgeschroefd is naar dreigingsniveau 5, het hoogste bij onze noorderburen.”

Bovendien zei Aalbersberg dat er een schietpartij was op “verschillende locaties in Utrecht”.

(Lees verder onder de foto)

Aanslag Utrecht: drie doden en vijf gewonden, drie verdachten opgepakt
Foto: EPA-EFE

Moskeeën gesloten

De ruime omgeving werd afgezet en het tram- en busverkeer stilgelegd. De tram in kwestie stond stil op het plein. De Universiteit van Utrecht is in ‘lockdown’ en ook andere scholen in de stad zijn gesloten. De gemeente Utrecht riep alle inwoners op om binnen te blijven.

Ook de moskeeën hielden de deuren gesloten. “We hebben een bericht gekregen dat er geschoten is in de buurt van een moskee”, zei Saïd Bouharrou van de Landelijke Raad van Marokkaanse Moskeeën bij NOS. Ook in de rest van het land werd geadviseerd om de moskeeën gesloten houden. Mogelijk heeft dat te maken met de aanslag in Nieuw-Zeeland van afgelopen vrijdag. De politie houdt extra toezicht aan de moskeeën en in de stations.

Waar ook extra beveiliging stond, was aan de grensovergangen met Duitsland en ons land. Daar werden mensen gecontroleerd zodat de dader van de schietpartij het land niet op die manier kan ontvluchten.

Aanslag Utrecht: drie doden en vijf gewonden, drie verdachten opgepakt
Foto: EPA-EFE

Premier Rutte: “Mengeling van ongeloof en afschuw”

De Nederlandse premier Mark Rutte gaf rond 14.45 uur een persconferentie, waarop hij zei dat er geschoten is op inzittenden van een tram, er gewonden en mogelijk doden zijn. “Geweld heeft onschuldige mensen hard geraakt”, zei Rutte. “Ik voel een mengeling van ongeloof en afschuw. Onze gedachten zijn bij de nabestaanden wiens leven overhoop is gehaald. We richten nu alles op het vinden van de dader of daders. Een aanval van terreur is een aanval op onze beschaving. Als het een terreurdaad is, kan er maar één antwoord zijn. We zullen niet wijken voor onverdraagzaamheid. Nooit.”

“De prioriteit is de dader of daders pakken”, vulde minister Grapperhaus aan. “Er wordt met man en macht gezocht. Ik roep iedereen op om alert te zijn, maar ook rustig te blijven.”

Burgemeester: “Afschuwelijk en ingrijpend incident”

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen noemt wat maandag gebeurd is “een afschuwelijk en ingrijpend incident waarbij slachtoffers zijn gevallen”. “Mijn gedachten gaan uit naar hen en hun naasten. Ik sta in nauw contact met de politie en het openbaar ministerie. Het belangrijkste op dit moment is het verzorgen van de gewonden en het onderzoek naar de toedracht van het incident. We sluiten niets uit, ook een terroristische aanslag niet.”

“Meerdere schoten”

Buurtbewoner Jimmy de Koster zag het gebeuren, zegt hij aan RTV Utrecht. “Ik kwam van mijn werk en aan de stoplichten op het plein zag ik een vrouw liggen. Ik denk dat ze tussen de 20 en 35 jaar oud is. Op dat moment hoorde ik drie geweerschoten. Vier man liepen heel hard naar haar toe en ze probeerden haar weg te slepen. Toen hoorde ik weer schoten en die gasten laten die vrouw weer los. Chaos.”

Opmerkelijk: op het moment van de feiten voerden de Nederlandse politiebonden een langzaamaanactie op de snelwegen. Die hebben ze afgeblazen zodra de melding van de schietpartij binnenkwam. Volgens voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP is de actie van de baan en gaan politieagenten voor zover nodig naar Utrecht. Hij heeft daar nu spoedoverleg over.

Crisiscentrum in ons land volgt situatie op

Het crisiscentrum in ons land volgt de situatie “minuut per minuut” op. “Het is nog te vroeg om concreet acties of maatregelen te nemen”, laat een woordvoerder weten.

Het crisiscentrum verzamelt momenteel zoveel mogelijk informatie en zal de situatie vervolgens met verschillende actoren bespreken, zoals het orgaan voor de dreigingsanalyse OCAD en de federale politie.

Premier Charles Michel zegt op Twitter dat zijn gedachten bij “onze Nederlandse vrienden” zijn. “Onze diensten zijn waakzaam en volgen de situatie in Utrecht op de voet. We staan paraat om te helpen waar we kunnen.” Ook minister van Justitie Koen Geens reageerde er. “Zinloos geweld lokt alleen maar meer zinloos geweld uit.”

Beeldmateriaal gevraagd

Er is een website geopend, ikbenveilig.nl, waarop mensen in Utrecht kunnen laten weten dat ze veilig zijn. De politie roept getuigen op om hen beeldmateriaal te bezorgen via deze link en het niet op sociale media te posten.

Verkiezingscampagne opgeschort

In Nederland staat de Provinciale Statenverkiezingen voor de deur, en door de schietpartij schorten meerdere politieke partijen hun campagnes op. Dat is al zeker het geval voor VVD, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PVDA en Denk. Een televisiedebat maandagavond, waarin de acht grootste partijen tegenover elkaar zouden staan, is afgelast, aldus RTL Nieuws.

Aanslag Utrecht: drie doden en vijf gewonden, drie verdachten opgepakt
Foto: AP
Aanslag Utrecht: drie doden en vijf gewonden, drie verdachten opgepakt
Foto: AFP
Aanslag Utrecht: drie doden en vijf gewonden, drie verdachten opgepakt
Foto: EPA-EFE
Nu in het nieuws