Staatsieportretten verbannen naar gang stadhuis

Print

Vorige maand stonden de schepenen nog in het gelid voor de koning. Foto: Marc Peeters

Herentals -

Koning Filip en koningin Mathilde. Eind vorige maand werden ze nog met de nodige grandeur ontvangen op de Grote Markt, maar nu heeft het stadsbestuur van Herentals beslist dat de officiële staatsieportretten van koning Filip en koningin Mathilde worden gebannen uit de raadzaal.

De beslissing komt er op aangeven van Vlaams Belang. Raadslid Tom Sluyts opperde tijdens de gemeenteraad dat het wel een lange traditie is dat de foto van de koning en koningin in de raadzaal hangen, maar dat er geen enkele wettelijke verplichting is om dat te doen. Bovendien moeten de Vlaamse raadsleden ook al lang geen trouw meer zweren aan de koning. “Daarom vraag ik dat de foto’s worden weggehaald uit alle officiële gebouwen.”

Burgemeester Mien Van Olmen (CD&V) kon alleen maar bevestigen dat er geen wettelijke verplichting is. “Maar ze volledig weghalen is me toch ook te driest. Vandaar ons voorstel de staatsieportretten te verplaatsen naar de gang waar ook alle burgemeesters hangen.” De coalitie CD&V-N-VA en Vlaams Belang stemden voor. De andere fracties waren tegen of lieten een onthouding optekenen. 

 

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio