© Photo News

Cipiers Leuven-Centraal leggen werk neer uit protest tegen personeelstekort

De cipiers van Leuven-Centraal leggen vandaag het werk neer uit protest tegen het personeelstekort.

Aanleiding is de opening van een nieuwe vleugel in de gevangenis die plaats biedt aan een 100-tal gedetineerden, wat het totale aantal op termijn op zo’n 400 zal brengen. Volgens de vakbonden is er echter te weinig bewakingspersoneel voorzien om de gevangenis veilig te laten functioneren.

‘Het kader voor Leuven-Centraal voorziet momenteel 192 voltijdse cipiers, wat voldoende zou zijn indien iedereen aanwezig is. Er wordt echter geen rekening gehouden met het absenteïsme wegens ziekte en met de verschillende verlofregelingen’, zegt vakbondsman Hans Lemmens (ACOD). ‘Volgens de directie zijn er gemiddeld 17 afwezigen, maar volgens ons mag je dat cijfer gerust verdubbelen’.

De bonden vragen dat er een praktische oefening wordt gemaakt om na te gaan hoe groot de tekorten precies zijn. ‘Op basis van een ruwe schatting vermoed ik dat het kader minstens met 10 procent moet aangevuld worden. Dit is niet alleen nodig voor de veiligheid, maar ook voor het behoud van de omkadering met het oog op de reïntegratie’, aldus Lemmens.

De staking in Leuven-Centraal startte vanmorgen om 6 uur. ‘Hoelang ze zal duren valt niet te voorspellen’, aldus Lemmens. De vakbonden waarschuwen er volgens hem al enkele jaren tevergeefs voor dat er met de opening van de nieuwe vleugel een personeelstekort dreigt. Omdat zowel de gevangenisdirectie als het hoofdbestuur van de Strafinrichtingen doof blijven voor hun verzuchtingen, eisen de bonden een gesprek met het kabinet van Justitieminister Koen Geens.

Na de opening van de nieuwe vleugel zal het aantal gedetineerden in eerste instantie op hetzelfde peil blijven. De vleugel wordt gevuld met een interne verschuiving van gevangenen. Maar volgens Lemmens is het de bedoeling om de vrijgekomen plaatsen vrij snel op te vullen met nieuwe gedetineerden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER