President Trump gebruikt zijn eerste veto: noodtoestand aan Mexicaanse grens blijft toch van kracht

Print

President Trump gebruikt zijn eerste veto neutraal. Video: Het Nieuwsblad

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdagavond voor het eerst gebruikgemaakt van zijn presidentiële veto. Trump blokkeert zo een resolutie die donderdag werd goedgekeurd in het Amerikaanse Congres, en die een einde wilde maken aan de noodtoestand die de president had uitgeroepen aan de grens met Mexico. Op die manier wilde Trump geld vrijmaken voor de bouw van een muur op de grens, één van zijn belangrijkste campagnebeloftes.

Die werkwijze kwam echter zwaar onder vuur te liggen van Democratische én Republikeinse Congresleden als “ondemocratisch” en “een overtreding van de grondwettelijke bevoegdheden van de president”. Minister van Justitie William Barr, aanwezig bij de ondertekening van het veto, noemde de noodtoestand vrijdag echter “duidelijk wettelijk toegelaten”, Trump zelf had het over zijn “plicht om deze gevaarlijke en roekeloze resolutie te vetoën”.

Door dit veto wordt de resolutie terug naar het Congres gestuurd, waar nu een tweederdemeerderheid nodig is om het veto te verwerpen. Als de benodigde stemmen daarvoor niet gehaald worden - en daar ziet het erg naar uit - blijft de noodtoestand overeind. In dat geval lijkt het erop dat Trump zijn muur alsnog kan bouwen.

.

Nu in het nieuws