Stoomnet Ecluse geopend in Antwerpse haven

Foto: dvk

Stoomnet Ecluse geopend in Antwerpse haven

Print

In de haven van Antwerpen is vrijdag Ecluse officieel in gebruik genomen, een industrieel stoomnetwerk waarop zes chemische bedrijven zijn aangesloten. Die worden van stoom voorzien door de afvalstoffenverbranding van Indaver en SLECO.

Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters (N-VA) en minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) mochten vrijdag symbolisch mee op de startknop van het nieuwe stoomnet duwen. De Vlaamse regering investeerde 10 miljoen euro in het project, dat een totale kostprijs van 30 miljoen euro heeft. Fluvius werkte mee aan de installatie.

Het netwerk zal de chemische bedrijven Ineos Phenol, ADPO, Lanxess, Monument Chemical en Ashland Specialties van stoom voorzien die gegenereerd wordt met behulp van warmte die vrijkomt bij afvalverbranding. Het transport gebeurt via buizen, bij een constante druk van 40 bar en met een temperatuur van 400 graden. Via een condensaatleiding loopt het warme water terug naar de afvalverwerkers, daarvoor passeert het eerst nog langs de kantoren van DP World voor verwarming. Het totale leidingnetwerk is ongeveer 5 kilometer lang.

Minister Peeters noemt Ecluse “een heel mooi project”. “Energie mogen we niet verloren laten gaan, goed initiatief als we restwarmte kunnen gebruiken in andere processen.” 100.000 ton CO2-uitstoot zou dankzij Ecluse uitgespaard worden.

Volgens minister Muyters is het net naast ecologisch ook economisch interessant. “De deelnemende chemische bedrijven hebben langetermijncontracten afgesloten, waardoor ze economisch verankerd blijven in Vlaanderen.”

Nu in het nieuws