© Kris Hossey

COLUMN. De donkere kant van een bruisende stad

Antwerpen is een wereldstad. Daar is in Antwerpen weinig discussie over. Rubens, de diamant, de haven. Maar elke vibrerende, blinkende en bruisende stad heeft ook een donkere kant. En die duistere kant van onze stad, de rauwe wereld van de georganiseerde misdaad en het snelle geld van de cocaïnehandel, is de afgelopen jaren steeds zichtbaarder geworden.

Joris van der Aa

Twee jaar geleden brachten we een week lang een reeks artikelen over de cocaïnesmokkel in onze haven. We namen u mee naar de parallelle wereld van dealers, corrupte havenwerkers, witwassers en drugsbaronnen-in-spe.

Kort na het afsluiten van die cocaïne-special in onze krant schoten onbekenden hun vuurwapen leeg op de woning van drugshandelaar Mohamed El H. in de Guldensporenstraat in Borgerhout. Een molotovcocktail zette de auto van een onschuldige bejaarde buurman in lichterlaaie. Die aanslag bleek het startschot van een lange reeks beschietingen, brandstichtingen en granaataanslagen die tot op vandaag nog niet ten einde is. En de vraag is maar of we ooit verlost geraken van deze soort wraakacties en intimidatiepogingen.

De schietpartijen plaatsten wel de spotlights op een drugswereld die al tien jaar explosief aan het groeien was, maar die bijna niemand had gezien. Of wilde zien. Ondertussen is er een Stroomplan, een Kali-team en een zogenaamde war on drugs.

Deze week nemen we u opnieuw mee naar de Antwerpse Twilight Zone en gunnen we u een blik in de wereld van drugshandelaars, moordcommando’s, kidnappers en corrupte flikken, zakenlui en diplomaten. Vrolijke verhalen zijn het meestal niet, maar wel altijd verhelderend.