Stijn Vreven na uitspraken eigenaar Beerschot Wilrijk: “Hij mag zeggen wat hij wil”

Foto: Walter Saenen

Stijn Vreven na uitspraken eigenaar Beerschot Wilrijk: “Hij mag zeggen wat hij wil”

Print

Heeft het nog enig belang, die tweede titelmatch tussen KV Mechelen en Beerschot Wilrijk in 1B? Als het afhangt van Francis Vrancken, mede-eigenaar van de Kielse Ratten, helemaal niet. Trots verkondigde die deze week dat zijn club hoe dan ook promoveert. Is het niet sportief, dan wel voor de groene tafel. “Hij mag zeggen wat hij wil”, treedt trainer Stijn Vreven hem nu bij. “Maar ik denk wel niet dat hij het zo bedoeld heeft.”

Relaxed sfeertje op de persconferentie van Stijn Vreven voor dé match van het seizoen. Een handvol journalisten, één cameraploeg en geen probleem om nadien wat een-op-eengesprekken te voeren. Het zou voor de titelstrijd in 1A geen waar zijn. Er is maar één voorwaarde: niet te veel vragen stellen over Operatie Propere Handen. “Want laten we in deze persconferentie op het sportieve focussen”, opent communicatieverantwoordelijk Sven Van den Abbeele het persmoment. “Het gaat vandaag over de sportieve stijger. En ik leg er bewust de nadruk op: de sportieve stijger.” Moet je niet doen met een bende tegendraadse journalisten voor je neus.

Wat vond je van de uitspraken van mede-eigenaar Francis Vrancken de voorbije dagen?

“Die uitspraken kwamen uit het hart. Hij denkt en hoopt als een echte supporter die zijn club volgend seizoen graag in 1A ziet. Meer hoef je daar niet achter te zoeken. Dat gaat zeker geen invloed hebben op onze spelers. Over de hele affaire ‘Propere Handen’ werd al een heel seizoen niet gesproken binnen onze spelerskern. Dat zijn beslissingen die we zelf niet in de hand hebben, dus hoeven we daar ook geen energie aan te verspillen.”

“Ik wil zelf helemaal niet hautain overkomen, maar ik heb nu een beetje een gevoel van déjà vu. Ik maak momenteel op drie seizoenen voor de tweede keer hetzelfde mee. Twee seizoenen geleden dwong ik in ongeveer dezelfde omstandigheden met NAC Breda de promotie af naar de Nederlandse eredivisie. Ook toen speelden we de eerste finalewedstrijd thuis, gaven we de supporters een open training en trainden we voor het overige achter gesloten deuren om de rust en de sereniteit binnen de spelersgroep niet te verstoren. Net zoals toen gaan we nu ook op hotel, maar dat deden we dit seizoen meermaals voor een belangrijke match.”

Welk wedstrijdscenario heb je voor ogen voor zaterdag?

“Er zijn uiteraard verschillende mogelijkheden. Wij gaan in ieder geval spelen om te winnen en te scoren. We willen er een intense wedstrijd van maken. Op strafschoppen hebben we niet getraind. Daarop rekenen we niet. En als het toch zo zou uitdraaien, zullen factoren als lef, durf, frisheid in het hoofd de doorslag geven. Beide ploegen hebben vijftig procent kans om het te halen. Vorige week bewezen we technisch, fysiek en mentaal even sterk te zijn als Mechelen. Het wordt een kwestie van onze momenten te pakken, iets waarbij details belangrijk zullen zijn.”

Beide ploegen missen met De Camargo en Jan Van den Bergh twee belangrijke spelers. Kan dat een rol spelen?

“De Camargo scoort gemakkelijk. Hij is een speler die gevoed moet worden vanop de flanken en daar heeft KV Mechelen ook de spelers voor. Dat valt nu enigszins weg, maar ze hebben voldoende kwaliteit binnen hun kern om dat op te vangen. Hetzelfde geldt voor Jan Van den Bergh. Als je een toptransfer kunt realiseren naar een topclub, zegt dat voldoende over je kwaliteiten. Wij hebben dit seizoen echter al zo vaak spelers moeten missen op de meest onmogelijke posities, maar we losten het telkens op. Ik heb dan ook het volste vertrouwen in zijn vervanger Pierre Bourdin. Hij bewees al meermaals het niveau aan te kunnen en depanneerde succesvol op posities die niet zijn beste zijn.”

KV Mechelen heeft het thuisvoordeel. Kan dat een beslissende factor worden?

“De vraag voor hen wordt: hoe pakken we de match aan? Ze moeten winnen. Dat betekent aanvallen en scoren, maar tegelijk moeten ze op hun hoede zijn voor een tegendoelpunt. In de heenmatch vorige week kon je vaststellen dat ze wel degelijk respect tonen voor ons. Voluit gaan en gevaar lopen op een counter, of niet komen, maar weten dat Beerschot Wilrijk voetbaltechnisch best de voet naast die van hen mogen zetten. Ik verwacht een furieuze start, een stormloop, gesteund door hun publiek. Aan ons om het hoofd koel te houden. Wat ik zeker weet en wat ik mijn spelers ook heb gezegd: de supporters van KV Mechelen gaan de wedstrijd niet winnen. Het zijn de spelers op het veld die de bal tegen het net moeten krijgen. We spelen ondertussen voor de zeventiende keer op KV Mechelen. Onder de indruk gaan we dus niet zijn. Een vroege 2-0-achterstand, dat zou doemscenario kunnen zijn. Maar zelfs een 1-0-achterstand na een uur spelen, is voor ons geen reden tot paniek. Zelf eenmaal scoren en we winnen weer.”

Hoe gaan de spelers om met de spanning voor deze belangrijke match?

“Perfect. Ze mogen trots zijn op wat ze dit seizoen al deden en dat ze nu in de finale staan. Dat is een grootse prestatie. Het is nu enkel nog een kwestie om de kers te pakken. We gaan voor het hoogste. Een finale is enkel leuk als je ze wint, maar ik zal niemand iets verwijten, mocht het mislopen. Daarvoor is mijn respect voor hetgeen ze dit seizoen reeds brachten, te groot. We deden deze week geen gekke dingen om de spanning op te bouwen. Iedereen beseft voldoend waarover het gaat. Dit zijn de matchen toch waarvoor we het met z’n allen doen.”

Meer voetbalnieuws