Zeker 2.800 klimaatactivisten verzamelen in Antwerpen en trekken naar internationale betoging in Brussel

Print

Tiende klimaatmars in Antwerpen Video: atv

Antwerpen -

In Antwerpen hebben klimaatactivisten vrijdag een mars gehouden van het Theaterplein tot aan het Centraal Station, waar ze rond de middag de trein hebben genomen richting Brussel. Daar hebben ze zich bij de klimaatbetoging gevoegd. De mars in de hoofdstad kadert in een grote internationale klimaatstaking.

De voorbije weken daagden er op donderdag telkens enkele honderden jongeren op voor de lokale versie van de spijbelacties voor het klimaat. Vrijdag tekenden Youth for Climate en Students for Climate opnieuw present, maar waren er ook delegaties van middenveldorganisaties en milieuverenigingen zoals Greenpeace.

Deelnemers sluiten onderweg aan

Een beperkte stoet trok zich in regenachtig weer op gang aan het Theaterplein, maar toen het wat opdroogde daagden er onderweg nog heel wat extra activisten op. Met intussen bekende slogans als ‘Nu(l) klimaatbeleid’ trokken ze via het Stadspark naar Antwerpen-Centraal.

Bij het vertrek op het Theaterplein in Antwerpen waren ze met een duizendtal, maar onderweg sloten zich nog heel wat mensen aan en ook aan het station zelf komen nog deelnemers toe. De politie houdt het voorlopig op ruim 2.800 aanwezigen.

Wereldwijde staking

Vrijdagvoormiddag vonden er niet allen in Antwerpen, maar ook in heel wat steden en gemeenten lokale acties plaats . De mars in Brussel is de afsluiter van de actiedag.

De grote klimaatmars in Brussel is rond vrijdagnamiddag vertrokken aan een tocht door de hoofdstad. Duizenden klimaatbetogers zijn in Brussel verzameld om in België de dag van de wereldwijde staking voor het klimaat af te sluiten.

(Lees verder onder de foto.)

De betogers blijven ook rond 14u nog toestromen uit aan station Brussel-Noord. De menigte strekt zich al helemaal uit over de Koning Albert II-laan en gaat dan de Kruidtuinlaan op om naar het Zuidstation te trekken.

Tientallen organisaties

Anuna De Wever en Kyra Gantois van Youth for Climate leiden de stoet. Achter hen klinkt heel wat gejuich en worden de klimaatslogans luidkeels geroepen door de vele aanwezige jongeren. Die hebben ook weer heel wat originele pamfletten meegebracht.

In België wordt de staking gedragen door de organisaties Youth for Climate, Students for Climate, Teachers for Climate, Workers for Climate en Rise for Climate. Voor het eerst riepen ook de vakbonden op om voor het klimaat op straat te gaan. De vakbonden zijn alvast duidelijk aanwezig in de menigte, net als tientallen andere organisaties.

(Lees verder onder de foto.)

Zeker 2.800 klimaatactivisten verzamelen in Antwerpen en trekken naar internationale betoging in Brussel
Foto: BELGA

“Protest gaat alleen maar groeien”

En zo zijn er zijn opnieuw duizenden mensen op de been in Brussel om te betogen voor een beter klimaat. Anuna De Wever gelooft dat klimaatprotest enkel nog zal groeien na deze wereldwijde stakingsdag voor het klimaat. “Dit is een enorm sterk statement vandaag, want er wordt in 112 landen gestaakt. Het gaat nog groeien want voor veel landen is dit de eerste klimaatactie. Vanaf nu gaat het alleen groter worden”, is De Wever overtuigd. “Mensen vragen elke week of het protest niet uitdooft. Maar het is helemaal aan het uitdoven, want er zijn elke week 10.000 jongeren over heel België die spijbelen voor hun toekomst”, stelt De Wever.

In de menigte zijn heel veel jongeren aanwezig en ook heel wat klassen. Er ontstond afgelopen week ophef over het feit dat scholen de mars als een verplichte klasuitstap gebruiken. “Het is geen verplichting, maar een klasuitstap. Dat is net zoals sportdag gaan. Het is een educatieve uitstap”, vindt De Wever. “Jongeren die vechten voor hun toekomst, dat is helemaal geen politiek. We zijn apolitiek en niet rechts of links. Alle jongeren zouden op deze manier zijn hun engagement moeten tonen voor het klimaat”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio