Nieuwe plannen voor fietspad Polderstraat

Zeven bomen worden behouden, buurt tevreden

Nieuwe plannen voor fietspad Polderstraat

Print
Mechelen -

Nadat er eind vorig jaar heel wat kritiek was gekomen op het kappen van bomen voor de aanleg van een nieuw fietspad aan de Winketkaai in Mechelen, werden de plannen herbekeken. De buurt reageert nu positief.

Eind december 2018 besliste de stad Mechelen om een aantal bomen in de Polderstraat vlak bij sporthal Winketkaai te laten kappen voor de aanleg van een nieuw fietspad. Dat fietspad moet het centrum verbinden met het jaagpad langs de Dijle. Er kwam echter meteen veel protest op de bomenkap van buurtbewoners die het stukje groen wilden behouden. De werken werden stilgelegd en de stad ging de plannen herbekijken.

“De gekapte bomen moesten sowieso weg, een andere mogelijkheid was er niet”, zegt schepen van Openbare Werken Patrick Princen (Vld-Groen-m+). “Maar door de plannen aan te passen en het fietspad een flauwe bocht weg van de Dijle te laten maken, kunnen we zeven bomen redden. Er wordt nog één extra boom gekapt, maar er komen er wel vijf nieuwe bij. Ter compensatie planten we elders in de stad nog eens 25 nieuwe bomen.”

Voldoende groen

De buurtbewoners kregen de plannen als eerste te zien. Zij reageren positief op de aanpassingen. “De buurtparticipatie is cruciaal in dit soort projecten”, zegt schepen van Mobiliteit Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). “De feedback over het nieuwe tracé was positief en constructief. We kregen onder andere enkele concrete voorstellen rond fietsenstallingen en de invulling van de groenruimte.”

“Het is positief dat de overgebleven bomenrij kan blijven staan en dat de stad in het nieuwe ontwerp rekening heeft gehouden met voldoende groen”, zegt buurtbewoonster Katrien. “Het is belangrijk dat de stad en de buurt op een constructieve manier naar de beste oplossing konden zoeken.”

Voor de aanleg van het fietspad voorziet de stad zo’n 85.000 euro. Als alles volgens plan verloopt, beginnen de werken in mei of juni. “Dit fietspad zal een serieuze verbetering betekenen voor zowel de recreatieve fietser als fietsers die een woon-werkverplaatsing maken”, zegt Vandersmissen nog.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio