© AFP

De kwalijke gevolgen van ‘Leaving Neverland’: familie van Michael Jackson maakt ruzie en riskeert honderden miljoenen te verliezen

Met de reputatie van Michael Jackson zal het na de wereldwijde uitzending van Leaving Neverland wellicht nooit meer goedkomen, maar de documentaire dreigt ook voor zijn nabestaanden kwalijke gevolgen te hebben. Zijn familie maakt ruzie omdat Janet haar broer weigert te verdedigen, en volgens kenners dreigt er ook een fikse financiële kater.

Guy Stevens

In Leaving Neverland, de documentaire die afgelopen vrijdag ook bij ons op Canvas uitgezonden werd, beschuldigen twee mannen Michael Jackson ervan hen als kind te hebben misbruikt. Hij won hun vertrouwen en maakte daar misbruik van om seksuele handelingen te stellen, klinkt het.

Ruzie met Janet

Het beeld van Michael Jackson als pedofiel is er één dat de nabestaanden van de King of Pop kunnen missen als kiespijn. De familieleden van de zanger doen er alles aan om hem te verdedigen tegen alle publieke aanvallen. Nu ja, bijna alle familieleden. Zus Janet, zelf een wereldberoemde zangeres, weigert voorlopig om te reageren op de beschuldigingen.

© Photo News

“Er zijn de voorbije week veel discussies geweest tussen de Jacksons over de documentaire en over de invloed ervan op het nalatenschap van Michael”, zegt een bron dichtbij de familie in The Sun. “Iedereen wilde dat Janet zich publiek zou uitspreken tegen de documentaire, omdat zij het oudste familielid is na Michael. Ze vinden allemaal dat zij veel meer had kunnen doen om hem te verdedigen.”

De voorbije dagen hebben meerdere familieleden dat ook gezegd tegen Janet, aldus de bron, en probeerden ze haar onder druk te zetten om te zeggen dat Michael onschuldig was. “Maar de carrière van Janet is altijd wat apart van haar familie geweest en zo zou ze het graag houden. Uiteindelijk weet ze ook niet wat er gebeurd is, en vindt ze dat het niet aan haar is om iets te zeggen.”

La Toya noemde Michael ooit “pedofiel”

Alsof die ruzie nog niet genoeg is, komt nu ook weer een interview uit 1993 bovendrijven met La Toya Jackson, een andere zus van Michael. Toen distantieerde ze zich al wat van haar familie door te zeggen dat haar broer wel degelijk een pedofiel is.

“Het is heel moeilijk voor mij en ik hou van hem, maar ik kan niet in alle stilte medeplichtig zijn aan wat hij die kleine kinderen aandoet”, zei ze toen. Toen zei ze ook dat ze de cheques met zwijggeld heeft gezien die betaald zijn aan zijn slachtoffers. “Leg mij eens uit welke man van 35 met kleine jongens 30 dagen in dezelfde kamer zou slapen. Mijn vader misbruikte mij en ik vond dat niet leuk, dus ik wil ook niet dat het met andere kinderen gebeurt.” Achteraf zei ze dat ze de uitspraken deed onder invloed van haar echtgenoot.

Financiële kater dreigt

Ook financieel dreigt de familie door de documentaire een stevige tegenslag te verwerken te krijgen. Dat zeggen meerdere experts in het magazine Billboard. Want de nabestaanden van Jackson waren bijna klaar met de musical Don’t stop ‘til you get enough, over het leven van Michael. “En het laatste dat je net voor de try-outs van die musical wil, is Leaving Neverland”, zegt een bron binnen de industrie. En dus werd het hele project maar afgevoerd.

Dat kan catastrofaal zijn, zegt Ross Johnson, een expert in crisiscommunicatie die voor de nabestaanden van Jackson werkt. “De waarde van zijn nalatenschap is de emotionele band die mensen hebben met de muziek van Jackson”, zegt hij. “Hier staan dus honderden miljoenen aan dollars op het spel.”

Ook Howard King, een advocaat die het nalatenschap van Tupac Shakur vertegenwoordigt, is weinig positief. “Hier is niets goed aan voor hen. Dit moet heel veel pijn doen in hun portemonnee.”

Nu in het nieuws