Daarom is duurzame mode geen trend, maar een blijver

Foto: Shutterstock

Mode

Daarom is duurzame mode geen trend, maar een blijver

Print

We hechten anno 2019 veel belang aan de oorsprong van onze kleding en de manier waarop ze is gemaakt. En de interesse om ons steeds eerlijker te kleden, neemt steeds toe. Dat blijkt uit cijfers van modezoekmachine Lyst.

Dit jaar startten 80 miljoen shoppers uit 120 verschillende landen hun modezoektocht op Lyst. Het bedrijf analyseerde meer dan 100 miljoen van hun zoekopdrachten om te achterhalen hoe duurzaamheid de modewereld beïnvloedt. De conclusie luidt dat de modebranche momenteel een “een nieuwe golf van eco-bewustzijn” ervaart.

In cijfers: zoekopdrachten naar ‘veganistisch leer’ zijn sinds oktober vorig jaar met 119 procent toegenomen, duurzame jeans zag een toename van 187 procent en het zoekwerk naar biologisch katoen steeg met 16 procent op jaarbasis. Daarnaast stijgt de belangstelling voor vintage stuks van de grote modehuizen. In totaal zagen ze bij Lyst sinds 2018 een totaal van 66 procent meer zoekopdrachten naar duurzame mode.

Dat is een goed signaal voor de toekomst. Het bedrijf verwacht dat de grote interesse in eerlijke kleding de industrie gaat aanzetten om meer te investeren in milieuvriendelijke productiemethoden, waardoor het voor consumenten gemakkelijker wordt om duurzame stuks te kopen. Het bedrijf voorspelt dat 10 procent van alle aankopen via het platform tegen 2020 zullen uitgevoerd worden met het oog op fair.

NIET TE MISSEN