Reacties op dood Danneels: “Van kleine jongen in Kanegem tot Kardinaal”

Foto: WDK

Reacties op dood Danneels: “Van kleine jongen in Kanegem tot Kardinaal”

Print

Live en op sociale media komen de reacties binnen op het overlijden van kardinaal Godfried Danneels. “Van kleine jongen in Kanegem tot Kardinaal”, schrijft Hilde Crevits (CD&V).

Lees verder onder de tweet:

Hilde Crevtis, minister van Onderwijs en West-Vlaamse schrijft op twitter: “Van kleine jongen in Kanegem tot Kardinaal. Dank aan Godfried Danneels om binnen de kerkmuren een progressieve wind te laten waaien. Sterkte aan familie en vrienden.”

LEES OOK. Kardinaal Godfried Danneels (85) overleden

Rik Torfs

Kerkjurist Rik Torfs wijst op het immense verschil tussen het begin van Danneels’ periode als kardinaal en het einde. “In Danneels’ beginjaren was de kerk nog heel populair in Vlaanderen. Herinner u het pausbezoek in 1985. Mensen stonden rijendik te kijken. Maar gaandeweg kregen ook de Vlaamse kerk en Danneels te maken met de oprukkende secularisering.”

“Tegelijk kreeg Danneels het ook moeilijker met Rome. Aanvankelijk lag hij daar zeer goed. Danneels was mediator in de bisschoppensynode en trad onder andere op in het dossier over de bouwplannen voor een kerk in Auschwitz. Maar gaandeweg begon zijn Roomse ster te tanen. Danneels stak in 2005 zijn ontgoocheling over de verkiezing van de eerder conservatieve Joseph Ratzinger als nieuwe paus niet onder stoelen of banken. Anderzijds was hij dan wel zeer in de wolken met diens opvolger Franciscus.”

Rik Torfs zegt dat Danneels toch een ferme stijlbreuk realiseerde met zijn voorgangers . In tegenstelling tot bijvoorbeeld Leo Seunens en Jozef Cardijn wist Danneels wel hoe om te gaan met het medium televisie. Danneels ging onder andere naar het komische zondagavondprogramma ‘Morgen Maandag’. “In die optredens kreeg je de indruk dat Godfried Danneels een vlotte prater was. Maar gek genoeg bleek dat helemaal anders wanneer je hem alleen sprak. Dan was hij toch stugger”, zegt Rik Torfs.

Mijter omgekeerd

Ook andere burgers reageren ondertussen op sociale media op het overlijden van Danneels. Wout schrijft op Twitter: “Ooit, in een katholiek verleden zette ik Kardinaal Godfried Danneels zijn mijter achterste voren op z’n hoofd.”

Sommige twitteraars reageren met gemengde gevoelens. “Ondanks zijn nalatigheid bij seksueel misbruik in de Kerk, is de Katholieke gemeenschap vandaag toch een sterke kardinaal kwijt. Requiescat in Pace”, schrijft Amadeo Vanhaverbeke. En Maltesefalcon voegt eraan toe: “De vriend van Vangheluwe is niet meer, die man was perfect op de hoogte van de praktijken van Vangheluwe maar heeft hem steeds beschermd.”

Nu in het nieuws