DISCUSSIE. Hoe zie jij de rol van Danneels in de kerk de laatste decennia?

Foto: Marc Herremans - Corelio

DISCUSSIE. Hoe zie jij de rol van Danneels in de kerk de laatste decennia?

Print

Met het overlijden van kardinaal Godfried Danneels verdwijnt een figuur die de katholieke kerk door jaren van héél zwaar weer loodste. Hij was ernstig kandidaat om paus te worden, maar was in die zin voor andere delen van de kerk te veel een vernieuwer. In eigen land werd hij dan weer geassocieerd met het toedekken van de misbruikschandalen, terwijl hij zich naar eigen zeggen net inzette om de slachtoffers te horen.

Lees ook: Kardinaal Godfried Danneels overleden

De positie van Danneels was dus omstreden. Enerzijds zag iedereen een filosofische, verzoenende figuur die de gave van het woord bezat, en een heel inspirerend beeld kon brengen van hoe de kerk de 21ste eeuw in moest. In die zin stond hij met zijn twee benen in het heden.

Maar hij had ook respect voor al het traditionele waar de kerk voor stond, en nam in die zin mogelijk te weinig verantwoordelijkheid voor dé plaag in de kerk: de meldingen van misbruik, én het toedekken daarvan op hogere kerkelijke echelons. Zo werd geconcludeerd op basis van onderzoek in het dossier Operatie Kelk dat Danneels zeker 40 keer op de hoogte werd gebracht van seksueel misbruik.

Wat vind jij? Wat is de verdienste van Danneels? Komt de kerk deze schandaalsfeer nog ooit te boven? Kan de moderne tijd er een zijn waarin de kerk een nieuwe rol krijgt, en heeft Danneels daar de eerste sporen van aangewezen?

Discussieer mee via onderstaand formulier. Een deel van de reacties wordt gebundeld in Gazet van Antwerpen van vrijdag.

Nu in het nieuws