Kardinaal Godfried Danneels (85) overleden in Mechelen

Kardinaal Godfried Danneels, emeritus aartsbisschop van Mechelen-Brussel, is donderdagvoormiddag thuis in Mechelen overleden. Dat meldt kardinaal Jozef De Kesel. Danneels was 85 jaar. Het lichaam van de kardinaal is overgebracht naar het aartsbisschoppelijk paleis op de Mechelse Wollemarkt.

LEES OOK. Ook Mechelse zusters stelden vast dat Danneels 'op' was: "Ik dacht nog: de volgende kerst is hij er niet meer"

“We zijn kardinaal Danneels zeer dankbaar. Gedurende vele jaren heeft hij het herderschap in de Kerk uitgeoefend en dat in een periode van fundamentele veranderingen in Kerk en samenleving”, reageert kardinaal Jozef De Kesel.

© svh

“Gaandeweg is zijn uitstraling groot geworden, zowel in ons land als in de wereldkerk”, aldus De Kesel. “Door zijn woord, met zoveel innige bezieling gesproken en geschreven, heeft hij ons steeds naar de bron geleid. Altijd met zachte hand. Hij heeft ook beproevingen gekend, en op het einde was hij fel verzwakt en uitgeput. We blijven hem dankbaar gedenken. Moge hij rusten in Gods vrede.”

Teruggetrokken

Na de aanvaarding van zijn emeritaat door paus Benedictus in 2010 had Godfried Danneels zich grotendeels teruggetrokken uit het publieke leven. De afgelopen tijd ging zijn lichamelijke gezondheid achteruit.

Publiek toonde Danneels zich in Mechelen de jongste jaren weinig. Al was hij wel trouw van de partij bij de inhuldiging van de gerestaureerde historische kerken in de binnenstad.

Godfried Danneels werd op 4 juni 1933 geboren in het West-Vlaamse Kanegem, als oudste van zes in een onderwijzersgezin. Van 1945 tot 1951 liep hij school in het Sint-Jozefscollege in Tielt. Daarna volgde hij de priesteropleiding aan het seminarie van het bisdom Brugge.

© VUM

Dat seminarie stuurde hem onmiddellijk naar de Katholieke Universiteit van Leuven om er Wijsbegeerte te studeren. Na het behalen van zijn licentiaatsdiploma studeerde hij vervolgens Theologie aan de Gregoriaanse Universiteit te Rome.

In 1957 werd Danneels in de parochiekerk van Kanegem tot priester gewijd.

Bisschop

In november 1977 werd hij door paus Paulus VI tot bisschop van Antwerpen benoemd en paus Johannes Paulus II benoemde Danneels eind 1979 tot aartsbisschop van Mechelen-Brussel.

© svh

Op 4 juni 2008, de dag waarop hij 75 werd, diende kardinaal Danneels bij paus Benedictus XVI zijn ontslag in als residerend aartsbisschop van Mechelen-Brussel, zoals het kerkelijke recht dat voorschrijft. Het werd aanvaard op 27 februari 2010.

Uitvaart

De uitvaart van Danneels vindt volgende vrijdag 22 maart plaats in de metropolitane Sint-Romboutskathedraal van Mechelen, zo bevestigt Geert Lesage, woordvoerder van de bisschoppenconferentie. De dienst zal worden geleid door kardinaal De Kesel.

Het lichaam van Danneels werd donderdagavond overgebracht naar het aartsbisschoppelijk paleis op de Wollemarkt. Hij zal hier worden opgebaard. Mensen kunnen vanaf maandag tot en met woensdag hier een laatste groet brengen.

© VUM