camera closecorrect downfacebook mail nextprevshare twitter video

Zin in een culturele uitstap? In onze tips vind je kunst, muziek, film, comedy en poëzie terug

Met dit regenweer inspiratie nodig voor een culturele uitstap? In onze selectie vind je film, muziek, musical, comedy, kunst en zelfs poëzie terug. Voor ieder wat wils dus...

 MH

 

Ilse Dewever

1

‘The Wild Bunch’: goud op pellicule

do 21/03 | Cinema Zuid | Waalsekaai 47, Antwerpen | www.cinemazuid.be

Door games als Red Dead Redemption kijken we vandaag nog nauwelijks op van geweldscènes, maar toen regisseur Sam Peckinpah in 1969 The Wild Bunch naar de bioscoop bracht, was het nihilisme van de film grensverleggend. Voor het eerst was van dichtbij op het witte doek te zien hoe kogels insloegen en bloed vloeide. Vandaag geldt de western als een van de beste uit het genre en is de invloed van The Wild Bunch nog niet getaand.

€5
per persoon
Do 21 maart
14:30 tot 16:00

2

Herbeleef de twenties bij ‘The Great Gatsby’

do 21/03 - zo 19/05 | Brussel | www.gatsbybelgium.be

Toen de Amerikaanse auteur F. Scott Fitzgerald in 1922 The Great Gatsby afleverde, sloeg de roman in als een bom. Charlestonjurkjes, cocktails en stomende jazz: ook vandaag verleiden deze ingrediënten nog een groot publiek. Op een geheime locatie in Brussel worden bezoekers tijdens het theaterspektakel The Great Gatsby op sleeptouw genomen doorheen verscheidene kamers. Onder de danseressen en playboys herken je wellicht Katja Retsin, Veerle Malschaert of Timo Descamps.

€59
per persoon
Do 14 ma tot di 1 apr
20:00 tot ?

3

Monty Python in musicaljasje

DO 21/03 - ZA 13/04 | Gent en Antwerpen | www.deepbridge.be

 RR

De film Monty Python and the Holy Grail uit 1975 staat nog steeds geboekt als succeskomedie. Al in 2011 maakte Stany Crets er een musicalversie van vol Broadway-parodieën. Bij de tweede speelreeks van Spamalot wordt het lachen, gieren, en brullen met onder meer Koen Van Impe, Walter Baele, en Jonas Van Geel en Jan Van Looveren (foto).

4

Saul Williams herdenkt aanslagen

vr 22/03 | Arenberg | Antwerpen | www.arenbergschouwburg.be

 Koen Bauters

Op 22 maart 2016 werd Brussel opgeschrikt door bloedige terroristische aanslagen op de luchthaven en in het metrostation Maalbeek. In Antwerpen beslist Saul Williams die avond zijn geplande optreden in de Arenberg te laten doorgaan. Drie jaar later staat de Amerikaanse rapper weer in dezelfde zaal. Onder het motto What’s Going On? brengt Williams andere geëngageerde artiesten samen op het podium.

In de Arenberg krijgt hij  het gezelschap van Darrel Cole, Thavius Beck en Merdan Taplak. Presentator van dienst is Nigel Wil- liams. Eenzelfde lans voor vrede breekt Williams op 23 maart in De Grote Post in Oostende. Hij treedt er op met onder meer WWWater en Susobrino.

€16
per persoon
Vrij 22 maart
20:30 tot 23:00

5

Panic! At The Disco overbrugt genres

do 21/03 | Lotto Arena | Antwerpen | www.sportpaleis.be

 Isopix

Panic! At The Disco is een graag geziene gast op de allergrootste podia ter wereld. Denk: Glastonbury, Rock Werchter of Pukkelpop. Maar op 21 maart haalt de Amerikaanse rockband de lente binnen in de Lotto Arena. Naar aanleiding van de nieuwe plaat Pray for the Wicked toerde de band al uitgebreid door de Verenigde Staten. Voor de Europese tournee werd dus ook Antwerpen aan de affiche toegevoegd.

Van emorock bij hun debuut in 2005 naar meeslepende popsongs als I Write Sins Not Tragedies, Nine in the Afternoon en But It’s Better If You Do: Panic! At The Disco slaagt er al bijna vijftien jaar in de brug te maken tussen verschillende generaties en muziekstijlen.

€39,70
per persoon
Do 21 maart
18:30 tot 21:00

6

Maak er een ‘Urbanus’-dagje van

zo 17/03 | Comics Station | Antwerpen | www.comicsstation.be

 Jan Van der Perre

Meer nog dan anders wordt Comics Station op 17 maart omgetoverd tot Urbanus-planeet. Het indoor pretpark rond populaire Belgische stripfiguren in het Antwerpse Centraal Station houdt naar aanleiding van de animatiefilm Urbanus de Vuilnisheld een Urbanus-fandag.

Van 12.30u tot 13.30u signeren Urbanus en tekenaar Willy Linthout. Van 13.30u tot 14u is er een workshop striptekenen met assistent-tekenaar Steven De Rie.

7

Joe Jackson, al 40 jaar present

za 16/03 | De Roma | Borgerhout | deroma.be

 RR

Is She Really Going Out With Him, Fools in Love of Breaking us in Two, de lijst klassiekers die Joe Jackson in veertig jaar bij elkaar schreef lijkt eindeloos. Vanavond strijkt de Brit in De Roma neer met zijn Four Decade Tour. In januari bracht de artiest, die verschillende genres exploreerde, met Fool zijn twintigste studioplaat uit. Jackson omschrijft het album als “een mix van liedjes over vervreemding en verdriet en songs over dingen die het leven de moeite waard maken”.

€29
per persoon
Za 16 maart
20:00 tot 23:00

8

Hoe gaat het met Erhan Demirci?

za 16/03 | Arenberg | www.erhandemirci.be

 Pieter Verhaeghe

Ooit al eens verdwaald in een van de cités van Limburg? Veel kans dat je er aangesproken wordt met ‘wa make’, streektaal voor ‘alles goed?’. Komiek Erhan Demirci, die zelf Limburgse roots heeft, presenteert in de Arenbergschouwburg vanavond zijn nieuwe show Wa Make. Na de show Komt Goed! – over de aanslagen in Brussel – zoekt Erhan nu uit hoe Vlamingen met elkaar omgaan.

€13
per persoon
Za 16 maart
20:15 tot 23:00

9

Wereld Poëziedag in de Arenberg

do 21/03 | Arenberg | Antwerpen | www.begeerte.be

Op 21 maart, niet toevallig Wereld Poëziedag, wordt in de Arenbergschouwburg de Herman de Coninckprijs 2019 uitgereikt. De nominaties werden onlangs, op 21 februari, bekendgemaakt: niet toevallig de dag waarop de Antwerpse dichter naar wie de prijs vernoemd werd 75 zou zijn geworden.

De genomineerde bundels zijn De camembertmethode van Frouke Arns (foto), Nachtboot van Maria Barnas, Zo kan het niet langer van Paul Bogaert, De klaverknoop van Paul Demets, Habitus van Radna Fabias en Onder een koperen hemel van Stefan Hertmans. Aan de prijs is een bedrag van 7.500 euro verbonden.

€15
per persoon
Do 21 maart
20:15 tot 23:00

10

Gentse S.M.A.K. viert twintig jaar met overzicht van toppers uit collectie

za 16/03 - ma 29/04 | S.M.A.K. & MSK | Gent | www.smak.be

 MH

Het Gentse S.M.A.K. bestaat twintig jaar: het uitgelezen moment om opnieuw – en voor het eerst in twee decennia – een deel van de collectie te presenteren in het volledige museumgebouw. Aan de hand van ongeveer 200 werken worden bezoekers in Highlights for a Future meegevoerd doorheen een spannend labyrint van hedendaagse kunst.

Denk aan topwerken van onder anderen Francis Alÿs, Kader Attia, Michaël Borremans of Berlinde De Bruyckere. De expo loopt zowel in het S.M.A.K. (Jan Hoetplein 1) als in het Gentse Museum voor Schone Kunsten (Fernand Scribedreef 1).

Onder de noemer Heen & Terug keren ook drie sleutelwerken uit de S.M.A.K.-collectie tijdelijk terug naar hun plaats van ontstaan, het MSK Gent. Het gaat om The Aeromodeller (foto) van Panamarenko, Wirtschaftswerte door Joseph Beuys en Le Décor et son Double van Daniel Buren. Tegelijk met de overzichtsexpo stelt de in Antwerpen geboren Leyla Aydoslu (32) in het S.M.A.K. haar geassembleerde sculpturen voor.

gratis
Vr 15 maart
20:00 tot 23:00

.

Meest gelezen GVA+