KAART. Zes kruispunten in Antwerpen, waaronder twee zwarte punten, worden binnenkort veiliger

Foto: LocalFocus, Google Street View

KAART. Zes kruispunten in Antwerpen, waaronder twee zwarte punten, worden binnenkort veiliger

Print
Antwerpen -

Vanaf 19 maart krijgen zes drukke kruispunten in het zuiden van Antwerpen, waarvan twee zwarte punten, een nieuwe lichtenregeling. Dat maakt het Agentschap Wegen & Verkeer donderdag bekend in een persbericht. De aanpassingen kaderen rond de nieuwe verkeerscomputer in Antwerpen en moeten in de eerste plaats de verkeersveiligheid op deze kruispunten verbeteren.

De twee zwarte punten waarvan sprake zijn het kruispunt van de Desguinlei met de Karel Oomsstraat en het kruispunt van de Gerard Le Grellelaan met de Vogelzanglaan. Verder worden ook deze vier kruispunten aangepakt:

- Het kruispunt van de Desguinlei met de Generaal Lemanstraat

- Het kruispunt van de Generaal Lemanstraat met de Doornelei

- Het kruispunt van de Gerard Le Grellelaan met de Eglantierlaan en de oprit naar de A12

- Het kruispunt van de Gerard Le Grellelaan met de uitrit naar de R1 in Berchem

Nog deze maand (tussen 19 en 29 maart) worden de zes kruispunten in het zuiden van Antwerpen voorzien van nieuwe verkeerslichtenregelingen en nieuwe infrastructuur. Tegen 2022 moet de nieuwe verkeerscomputer 373 verkeerslichteninstallaties in en rond Antwerpen aansturen.

Lees verder onder de kaart

“De nieuwe lichtenregelingen zullen de verkeersveiligheid sterk verbeteren”, zo laat het Agenschap Wegen & Verkeer weten. “Vier van de zes kruispunten worden volledig conflictvrij gemaakt.”

Op het zwarte kruispunt (Desguinlei - Karel Oomsstraat) verdwijnen alle conflicten. Aan het zwarte kruispunt met de Vogelzanglaan worden de meeste conflicten verwijderd. “Wel blijft de bypass richting de Beukenlaan en de oprit van de A12 bestaan omdat de filevorming veel te groot zou zijn.” Er worden wel oranje knipperlichten geplaatst om bestuurders extra alert te maken voor het kruisende fietsverkeer.

Drukknop voor fietsers en voetgangers

Met de nieuwe verkeerscomputer worden de verkeerslichten naargelang de drukte aangepast. Een gevolg hiervan is dat fietsers en voetgangers op enkele kruispunten voortaan een drukknop moeten gebruiken om groen te krijgen. Zo kunnen ze steeds veilig oversteken op de gevaarlijke kruispunten.

DE TEST