Brits parlement stemt no deal weg, May dreigt Brexit op lange baan te schuiven

Brits parlement stemt no deal weg, May dreigt Brexit op lange baan te schuiven

Het Britse parlement heeft zich woensdagavond met een erg nipte meerderheid, van 312 stemmen tegen 308, tegen een ‘no deal’-brexit in alle omstandigheden uitgesproken. Het Lagerhuis keurde een amendement goed dat verder gaat dan de regeringsmotie waarover later nog wordt gestemd.

Het Britse Lagerhuis stemde woensdagavond over een voorstel waarin een Brexit zonder akkoord met de Europese Unie werd uitgesloten. Maar eerst moest er ook nog gestemd worden over enkele voorgestelde amendementen bij dat voorstel. Een amendement dat een ‘no deal’-Brexit “in alle gevallen” uitsluit haalde het daarbij verrassend met een érg nipte meerderheid van 312 stemmen tegen 308.

Het feit dat dit amendement, dat verder gaat dan de eigenlijke regeringsmotie, het haalde is een nieuwe pijnlijke nederlaag voor premier Theresa May. Er werd namelijk van uitgegaan dat enkel de originele motie, ingediend door leden van de Conservatieve partij, uiteindelijk zou goedgekeurd worden. Dat voorstel, dat een half uur later trouwens ook een (veel ruimere) meerderheid achter zich kreeg, verwierp weliswaar ook een Brexit zonder akkoord, maar ging veel minder ver.

(Lees verder onder de video)

En wat nu?

Ondanks het oordeel van de Britse parlementsleden is een ‘no deal’-Brexit nog steeds een optie: de goedgekeurde motie én het bijgevoegde amendement zijn wettelijk niet bindend. In de woorden van May na de stemming: “Dit verandert niets aan het fundamentele probleem: als de geëerde parlementsleden de Europese Unie niet zonder deal willen verlaten, moeten ze een deal goedkeuren.”

Als de regering-May en de Europese Unie tegen 29 maart geen goedgekeurd alternatief hebben, verlaat Groot-Brittannië de EU namelijk nog steeds zonder deal. Deze stemming is echter wel een stevig signaal van de parlementsleden aan May.

Uitstel tot 30 juni

Als het Britse parlement ten laatste woensdag 20 maart het brexit-akkoord met de EU alsnog goedkeurt, dan zal premier Theresa May de andere Europese lidstaten om een uitstel van de brexit tot 30 juni vragen. Dat blijkt woensdag uit de tekst die May donderdag ter stemming in het Britse parlement neerlegt.

Als het al tweemaal verworpen akkoord ook na 20 maart dode letter blijft, dan is het zeer goed mogelijk dat er een langer uitstel komt, suggereert de tekst. “Een verlenging (van de artikel 50-procedure, red.) tot voorbij 30 juni zou betekenen dat het Verenigd Koninkrijk moet deelnemen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei 2019”, staat er te lezen.

.

Nu in het nieuws