Boeing geeft nu zelf advies om omstreden toestellen aan de grond te houden

Foto: AP

Boeing geeft nu zelf advies om omstreden toestellen aan de grond te houden

Print

Boeing geeft zelf het advies om wereldwijd alle 737 MAX-vliegtuigen aan de grond te houden. Dat zegt het bedrijf in mededeling. Ook de Verenigde Staten en Canada verbieden luchtvaartmaatschappijen met onmiddellijke ingang om nog met de Boeing 737 MAX te vliegen.

“De veiligheid van het Amerikaanse volk is van het grootste belang voor ons”, zei president Trump woensdagavond in het Witte Huis. De president hoopt dat er “erg snel” antwoorden komen op de vragen die zijn gerezen na twee gelijkaardige crashes met hetzelfde type vliegtuig. “Tot dan blijven de vliegtuigen aan de grond”, zei hij.

Canada grijpt in na nieuwe satellietgegevens

Eerder vandaag sloot ook Canada met onmiddellijke ingang zijn luchtruim voor de omstreden Boeing-toestellen, op basis van “nieuwe informatie” over de omstandigheden van de crash zondag van zo’n vliegtuig in Ethiopië. Experts hebben volgens de Canadese minister van Transport Marc Garneau namelijk overeenkomsten vastgesteld tussen het vluchtprofiel van de in Ethiopië neergestorte Boeing en dat van een in oktober vorig jaar in Indonesië gecrashte 737 MAX.

De minister preciseerde dat de gelijkenissen gebaseerd zijn op satellietgegevens. Hij benadrukte dat die overeenkomsten geen bewijs zijn dat beide ongevallen dezelfde oorzaak hebben, “maar ze zijn voldoende om de voorzorgsdrempel te overschrijden”. Het gaat dus om een voorzorgsmaatregel uit veiligheidsoverwegingen, in afwachting van het onderzoek naar de recentste crash. De zwarte dozen van die vlucht moeten nog worden geanalyseerd.

55 landen

De Verenigde Staten en Canada scharen zich met deze beslissing in een hele rij van landen, waaronder de hele Europese Unie, die vluchten met het nieuwe vliegtuigtype van Boeing verboden hebben. Volgens gegevens van het agentschap Bloomberg houden wereldwijd al 55 landen de toestellen aan de grond. In nog eens een tiental landen vliegen een of meerdere luchtvaartmaatschappijen niet meer met het toestel. Bij de crash in Ethiopië vielen 157 doden, in Indonesië waren dat er 189.

Nu in het nieuws