Bolletjestrui maar net geen etappezege voor Thomas De Gendt in Parijs-Nice, alleen Magnus Cort Nielsen is sneller

Foto: Photo News

Bolletjestrui maar net geen etappezege voor Thomas De Gendt in Parijs-Nice, alleen Magnus Cort Nielsen is sneller

Print

Magnus Cort Nielsen heeft de vierde en langste etappe in Parijs-Nice gewonnen. Na 212 zware kilometers tussen Vichy en Pélussin was hij de snelste van vier koplopers die waren overgebleven van de vlucht van de dag. Ook Thomas De Gendt reed een ganse dag voor het peloton uit: hij pakte onderweg de bolletjestrui van beste klimmer maar werd in de sprint voor de dagzege uiteindelijk tweede. Michal Kwiatkowski wordt de nieuwe leider, Philippe Gilbert staat derde in het klassement.

De vierde etappe in deze Parijs-Nice was niet enkel de langste, met vijf hellingen die meetellen voor de bergprijs was dit zelfs een kleine Luik-Bastenaken-Luik. In het lokale rondje van 20 km lag nog de Côte de Chavenay (3.100 meter lang klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,9 procent) en ook de aankomststrook steeg licht.

Een zware rit dus, en dan is Thomas De Gendt moeilijk te bedwingen. Hij sprong mee in de vlucht van de dag en maakte indruk onderweg: op de hellingen onderweg verzekerde hij zich van de bolletjestrui.

Samen met de overgebleven medevluchters Magnus Cort Nielsen (AST), Alessandro De Marchi (CPT) en Giulio Ciccone (TFS) bleef hij tot in de finale ook meedoen voor de dagzege. Cort Nielsen sprong van de kop echter weg van zijn kompanen, De Gendt werd tweede op duidelijke afstand van de machtige Deen. Geen derde ritzege in Parijs-Nice dus voor onze landgenoot die zich kan troosten met de bolletjestrui.

 

 

Michal Kwiatkowski erft de gele leiderstrui van Dylan Groenewegen, logischerwijze ver achteruit geslagen. Luis Leon Sanchez wordt tweede, Philippe Gilbert derde.

De Gendt: “Eigenlijk interesseerde de bergtrui me niet”

“De bergtrui interesseerde mij eigenlijk niet”, vertelde Thomas De Gendt achteraf aan onze man ter plaatse. “Op de eerste twee bergjes had ik de punten nog aan Gaudin gelaten. Maar op die steile helling moest hij lossen en vanaf toen heb ik overal alle punten gepakt. Je weet nooit of ze ooit van pas zouden kunnen komen. De kans bestaat dat ik de bergtrui hier tot het einde kan houden, ik heb hem al twee keer gewonnen. De komende twee dagen zal ik hem al zeker dragen. In het weekend zijn er nog veel punten te verdienen. Ik ga proberen om mee te zitten in de lange vlucht.”

Benoot blijft ambitieus na ploegentijdrit

"We moeten nog een volledige analyse maken vanavond", sprak Tiesj Benoot, die vorig jaar vierde werd in het eindklassement. "Maar in de daguitslag doen we het alleszins beter dan vorig jaar (van een zestiende naar en zesde stek, toen was de achterstand 58 seconden, nu 54 op de winnaar), maar je moet natuurlijk vergelijken met de ploegen die rond hetzelfde tijdstip vertrokken zijn. 54 seconden is veel, maar ook niet veel. Er zijn renners die nog meer tijd verliezen."

"Ik ben tevreden, we hebben progressie gemaakt in dat tijdrijden, maar 54 seconden is nog altijd veel en niet veel", herhaalde Benoot. "Met een mannetje meer op het eind hadden we misschien dichter kunnen eindigen. De analyse is voor vanavond, maar ik blijf wel ambitie hebben voor dat klassement. Ik wil zo hoog mogelijk eindigen in dat klassement, maar ik weet dat het hier van heel kleine dingen afhangt. Het zal een secondenspel worden."

De ploeg verloor immers halverwege de Noor Carl Hagen door een klapband. "Dat was ambetant. Hij reed in derde positie, viel plots weg, maar de renner vooraan weet dat niet en blijft rijden. Dus moest een kloofje gedicht worden door Tomasz Marczynski, die vierde reed en je bent daarna wel even de kadans ook kwijt met de ploeg. Die klapband? Ja, dat is een risico dat je neemt. We rijden hier met dunne bandjes met weinig weerstand, dan weet je dat je sneller lek kan rijden. Die banden gebruiken we niet in de klassiekers. Na die klapband reden we nog met drie eigenlijk, want Tomasz was volledig kapot. Hij moest wel nog mee, want je moet finishen met vier en heeft echt afgezien. Hij was wat ziek de voorbije dagen, gaf daarnet ook over in de bus, dus die heeft het echt niet gemakkelijk gehad onderweg."

Donderdag wacht de finish in Pomarance, een finale die Benoot moet liggen. "Ik kijk ernaar uit. Veel tijdsverschillen moet je er niet verwachten, maar het is een finish voor een renner zoals ik, of Sagan of Van Avermaet."

Uitslag:

1. Magnus Cort (Den/AST) in 5u03:49 (gem. 41,86 km/u)

2. Thomas De Gendt (Bel/LTS) op 0:07

3. Giulio Ciccone (Ita/TFS) 0:13

4. Alessandro De Marchi (Ita/CPT) 0:18

5. Lilian Calmejane (Fra/TDE) 0:48

6. Valentin Madouas (Fra/GFC) 0:48

7. Sonny Colbrelli (Ita/TBM) 0:48

8. Matteo Trentin (Ita/MTS) 0:48

9. Philippe Gilbert (Bel/DQT) 0:48

10. Michal Kwiatkowski (Pol/SKY) 0:48

11. Oliver Naesen (Bel/ALM) 0:48

Klassement

1. Michal Kwiatkowski (Pol/SKY) de 716,0 km in 16u52:27 (gem. 42,43 km/u)

2. Luis Leon Sanchez (Spa/AST) op 0:05

3. Philippe Gilbert (Bel/DQT) 0:10

4. Egan Bernal (Col/SKY) 0:11

5. Matteo Trentin (Ita/MTS) 0:14

6. Tony Gallopin (Fra/ALM) 0:15

7. Rudy Molard (Fra/GFC) 0:17

8. Romain Bardet (Fra/ALM) 0:17

9. Oliver Naesen (Bel/ALM) 0:18

10. Felix Grossschartner (Oos/BOH) 0:18

Meer sportnieuws