Geldprijs voor projecten die verharding wegnemen

Print
Heist-op-den-Berg - De nieuwbouw van Freinetschool Triangel in Booischot (Heist-op-den-Berg) en de herinrichting van de Korte Veluwestraat in Mechelen werden bekroond met een geldprijs die de groene projecten helpt te financieren.

Met Operatie Perforatie stimuleerden Infopunt Publieke Ruimte en Aquafin projecten die overbodige verharding omruilen voor water en groen. Regenwater kan zo beter in de bodem dringen en het gaat bodemverdroging en wateroverlast tegen. In totaal dongen 87 kandidaten mee naar een budget van 100.000 euro, dat uiteindelijk werd verdeeld onder elf winnaars. Een jury koos onder meer de herinrichting van de Korte Veluwestraat in Mechelen uit als een van de strafste projecten en kende er een budget van 10.000 euro aan toe.

De doodlopende straat had last van een hoge parkeerdruk en was bijna volledig verhard. Op vraag van de bewoners maakten in het najaar van 2018 parkeerplaatsen er plaats voor plantvakken. “We hopen dat het voor andere straten als inspiratiebron kan dienen en misschien ook voor andere steden en gemeenten”, zegt Arnout ­Ruelens van stad Mechelen. “We willen ook bekijken of soortgelijke onthardingsprojecten een structurele maatregel kunnen worden in het Mechels adapatieplan.”

Freinetschool Triangel uit Booischot (Heist-op-den-Berg) nam dit schooljaar een nieuwbouw in gebruik. Zo veel mogelijk verharding maakte er plaats voor een schooltuin. Het project krijgt nu een duwtje in de rug van 5.500 euro. “We moeten anders leren denken over de noodzaak aan verhardingen in ons versteend Vlaanderen. De school heeft daarin een voorbeeldfunctie”, vindt directeur Patrick Leunens. “We willen een nieuwe generatie vormen die onze planeet niet zien als een winstgevende bron van grondstoffen, maar eerder als een ecosysteem om zorg voor te dragen.” (kvro, svh) 

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio