DOSSIER AANGEBODEN DOOR

Gerealiseerd door Mediahuis Brand Studio, onderdeel van de commerciële afdeling van Mediahuis.

© Shutterstock

Waarom je met een omnium sneller vergoed wordt

Een omniumverzekering vergoedt de schade aan jouw wagen als je zelf in fout was. Maar ook als je in je recht was heeft een omnium voordelen. Je krijgt namelijk sneller je geld en soms ook meer...

Mediahuis Brand Studio

Het grote voordeel van een omniumverzekering kent iedereen wel: als je een ongeval hebt waarbij jij in fout bent, betaalt jouw verzekeraar ook de schade aan jouw voertuig. De gewone, verplichte verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid vergoedt in zo’n geval alleen de schade aan andere voertuigen. Daarom is een omniumverzekering zeer sterk aanbevolen voor nieuwe auto’s, zeker als je hebt geleend om de auto aan te kopen. Ook wanneer je niet wil opdraaien voor onverwachte herstelkosten, is omnium een goed idee.

Sneller vergoed

Maar ook als je niet in fout bent, heeft een omnium voordelen. Jouw verzekeraar zal jouw schade rechtstreeks vergoeden, en achteraf de uitgaven bij de verzekeraar van de tegenpartij recupereren. Daardoor krijg je veel sneller je geld dan bij de normale procedure via de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid van de tegenpartij. Je vermijdt lange discussies en moet niet wachten op je geld.

Beter vergoed

Wordt je wagen ‘perte totale’ verklaard na een ongeval waarbij jij niet in fout was, dan is een omniumverzekering echt een geluk bij een ongeluk. Jouw verzekeraar zal dan namelijk de waarde van je voertuig vergoeden zoals vastgelegd in het contract. Bij het begin van het contract is dat vaak nog de volledige nieuwwaarde van het voertuig, ook al rijd je er al enkele maanden mee rond.

In je contract staat beschreven hoe de waardevermindering berekend wordt. Bijna altijd is dat gunstiger dan de ‘markt’-waarde van je wagen, dat is het bedrag dat je zou krijgen als je je wagen tweedehands verkocht. Heb je geen omnium en wordt je wagen ‘perte totale’ verklaard na een ongeval waarbij jij niet in fout was, dan zal de verzekeraar van de tegenpartij alleen de ‘markt’-waarde vergoeden. Kortom: bij een perte totale met omnium krijg je niet alleen sneller je geld, je krijgt waarschijnlijk ook meer geld.

Omnium kan voordeliger

Omwille van die aanvullende dekkingen is een omniumverzekering natuurlijk duurder dan alleen maar de verplichte verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid. Bij een kilometerverzekering wordt je premie ook voor een omnium berekend op het aantal kilometers dat je effectief rijdt. En dat is voor de meeste bestuurders voordeliger. Doe zelf bijvoorbeeld de simulatie bij Corona Direct Verzekeringen.