© Reuters

Boeing 737 MAX niet meer welkom in Europees luchtruim

Vluchten met Boeing 737 MAX-vliegtuigen zijn in het volledige Europese luchtruim verboden, zo kondigt de Europese luchtvaartautoriteit EASA aan. Eerder had minister van Mobiliteit Bellot al aangekondigd dat België het luchtruim sluit voor de Boeing 737 MAX. Die beslissing komt na de crash van een vliegtuig van Ethiopian Airlines, waarbij 157 mensen om het leven kwamen.

mtm,gjs

Eerder vandaag besliste de Britse luchtvaartautoriteit CAA al om alle vluchten met Boeing 737 MAX 8-toestellen van, naar en over het Verenigd Koninkrijk te verbieden. De TUI-groep reageerde daarop door alle toestellen van dat type voorlopig aan de grond te houden. “Zo willen we meer tijd creëren om deze materie met de overheden en de producent te bespreken. TUI zal alle klanten die een ticket geboekt hebben op de betroffen vluchten informeren over alternatieven”, klinkt het op Twitter. Bij de verschillende luchtvaartmaatschappijen van de toerismegroep zijn er in totaal vijftien 737 MAX-vliegtuigen. Daarop liet ook de Belgische tak van TUI, TUI fly, weten dat het zijn vier ‘Belgische’ 737 MAX-toestellen aan de grond hield.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Na de crash van een Boeing 737 MAX 8 van Ethiopian Airlines, de tweede keer al met hetzelfde toestel, was heisa ontstaan rond de vliegtuigen. In tal van landen, onder meer Ethiopië, Indonesië, Australië en China, werd eerder al beslist om de toestellen uit veiligheidsoverwegingen niet meer te laten uitvliegen.

Dinsdag verbood ook de Britse luchtvaartautoriteit als eerste in Europa vluchten met die toestellen van, naar en over het Verenigd Koninkrijk. “Een voorzorgsmaatregel”, klonk het bij de UK Civil Aviation Authority (CAA). Later beslisten ook Duitsland, Frankrijk, Nederland en Ierland hun luchtruim te sluiten voor de toestellen. Omstreeks 18 uur kwam dan de mededeling dat ook België dat zou doen, en niet veel later volgde de aankondiging dat het hele Europese luchtruim dichtgaat voor de Boeing 737 MAX.

VS behouden vertrouwen

De Verenigde Staten behouden wél het vertrouwen in de 737 MAX-vliegtuigen. “Geen verandering. We blijven betrokken bij het onderzoek naar de crash en we zullen beslissen welke maatregelen we nemen op basis van de resultaten van dat onderzoek”, aldus de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA.

Op Twitter regent het ondertussen echter misnoegde reacties van passagiers die geboekt hebben voor een vlucht met een van de toestellen. Er werd zelfs al een hashtag #GroundBoeing737max8 gelanceerd om de Amerikaanse luchtvaartautoriteit op andere gedachten te brengen.

Boeing blijft overtuigd van veiligheid toestel

Vliegtuigbouwer Boeing behoudt intussen “het volste vertrouwen in de veiligheid van de 737 MAX”, maar zegt wel begrip te hebben voor de beslissingen om vluchten met het toestel tijdelijk te verbiden. “We begrijpen dat luchtvaartregulatoren en klanten beslissingen hebben genomen waarvan zij geloven dat ze het meest gepast zijn voor hun thuismarkten”, luidt het in een persbericht. De constructeur voegt nog toe dat het zelf voorlopig niet de noodzaak ziet om nieuwe richtlijnen uit te vaardigen voor gebruikers van de 737 MAX-vliegtuigen.

Intussen blijft het aandeel van Boeing dinsdag wel verder wegzakken. Het aandeel verloor kort na opening van de beurs van New York meer dan 4,5 procent, tot zowat 380 dollar per aandeel. Maandag moest het aandeel al een verlies van meer dan 5 procent slikken. Het sloot toen op 400,01 dollar. Het concern gaat nu een software-update doorvoeren bij het vliegtuig.

Nu in het nieuws