© RR

Na de storm: De Lijn verwacht vanochtend normaal bus- en tramverkeer, wel nog wat hinder op spoor

Openbaarvervoermaatschappij De Lijn verwacht dat het bus- en tramverkeer vanochtend opnieuw normaal zal verlopen. Ook de hinder voor het treinverkeer is grotendeels weggewerkt, al zijn er nog problemen op drie spoorlijnen. Het weerbericht voorspelt minder onstuimig weer voor vandaag, al krijgen we wel winterse buien te verduren.

De Lijn liet in de nacht van zondag op maandag weten dat de diensten vandaag normaal zouden verlopen. De opruim- en herstellingswerken gingen vlot en er werd nog de hele nacht gewerkt aan het herstellen van de stormschade aan onder andere tramsporen en bovenleidingen, zei De Lijn.

Ook de Kusttram, die zondag als gevolg van het stormweer werd stilgelegd, zal vandaag weer uitrijden, net als tramlijnen 7 en 15 in Antwerpen. Die laatste twee lijnen werden zondag ingekort als gevolg van een omgevallen boom op de bovenleiding.

Nog wat hinder op spoor

De hinder voor het treinverkeer na het stormweer is ook zo goed als overal weggewerkt. Er zijn nog slechts twee spoorlijnen in Vlaanderen waar ten gevolge van de storm geen verkeer mogelijk is en spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel verwacht weinig tot geen gevolgvertragingen.

Op de lijn tussen Brugge en Knokke, die het zwaarst werd beschadigd, zijn de herstellingen aan de bovenleiding nog volop bezig. Er rijdt een vervangende busdienst. Infrabel hoopt dat de werken tegen de vroege namiddag zijn afgerond.

Ook tussen Lichtervelde en Deinze werd de hele nacht doorgewerkt. Daar was zondag een slagboom losgekomen en tegen de bovenleiding beland. Woordvoerder van Infrabel, Frédéric Petit, verwacht dat de herstelling van de overweg en de bovenleiding vandaag rond de middag klaar is. De treinen worden er momenteel plaatselijk omgeleid, wat voor vertragingen van een kwartier kan zorgen. Er wordt nog bekeken of ook hier een vervangende busdienst kan worden ingelegd.

Intussen veroorzaakt een incident in de buurt van Koksijde extra hinder en is het treinverkeer tussen De Panne en Veurne in beide richtingen voor onbepaalde duur onderbroken.

Rustiger weer

Na het onstuimige weer van gisteren wordt het vandaag wat rustiger, al blijft de wind goed voelbaar. We kunnen genieten van enkele opklaringen, maar geregeld zien we buien passeren. Soms zijn dat winterse buien – van smeltende sneeuw, korrelhagel of korrelsneeuw – en in de Ardennen is het koud genoeg voor sneeuwbuien. Hoe later op de dag, hoe droger en hoe meer zonneschijn. Het blijft fris met maxima tot 8 graden bij een matige tot vrij krachtige noordwestenwind en rukwinden tot 60 km/u.

Tot 14 uur geldt aan de kust code geel wegens wind, in de Ardennen geldt tot 11 uur code geel wegens gladheid en mogelijk gevaarlijke wegen.

Vanavond blijft het tijdelijk droog met brede opklaringen. In de loop van de nacht komen meer wolken opzetten, tegen de ochtend vallen de eerste regendruppels aan zee. Ondertussen zakken de temperaturen naar 5 graden. De wind waait matig en krimpt naar het zuidzuidwesten.

MEER OVER De Lijn

Nu in het nieuws