© REUTERS

Van ongeloof tot “slechte ouders”: tv-kijkers reageren verdeeld op Michael Jackson-docu

De vier uur durende documentaire Leaving Neverland, waarin twee mannen vertellen hoe ze als kind misbruikt werden door Michael Jackson, is ingeslagen als een bom. Vele duizenden mensen zaten vrijdagavond naar Canvas te kijken, zo leren we uit de gigantische hoeveelheid berichten op sociale media. Uit de reacties blijkt vooral dat de kijkers erg verdeeld zijn over de King of Pop en wat er over hem gezegd wordt. De moeders van de twee mannen krijgen het ook hard te verduren.

In Leaving Neverland doen vermeende slachtoffers Wade Robson (36) en James Safechuck (41) en hun familieleden vier uur lang uit de doeken hoe Michael Jackson hun vriend werd, hen enorme kansen gaf en in luxe liet baden, maar hoe hij ook seksuele handelingen met hen stelde en hen probeerde weg te houden bij hun ouders.

Ongeloof

© © HBO

De Australiër en de Amerikaan getuigen heel expliciet over de seksuele handelingen die ze stelden met de popster toen ze 5 en 7 jaar oud waren. Op sociale media twijfelen veel mensen daarom aan hun verhaal. “Ik herinner me niets meer uit die tijd, hoe kunnen die mannen dan alles wat gebeurde en elk detail uit zijn huis nog beschrijven”, schrijven velen.

Wijlen Michael Jackson is tijdens zijn leven meermaals aangeklaagd voor pedofiele en seksueel misbruik, maar werd nooit veroordeeld omdat er geen beijzen waren. “Maar hij is wel onderzocht”, schrijven anderen op Twitter. “De FBI en LAPD, die Saddam Hussein en Osama Bin Laden gepakt hebben, hebben niets tegen hem gevonden. Dan is het toch gewoon niet waar.” Veel fans blijven Jackson dan ook steunen. “Voor iedereen die in deze bullshit gelooft: ga de feiten leren. En ga je in een hoek schamen. Michael is voor zoveel rechtspraken vrijgesproken en de FBI heeft zoveel jaren onderzoek gedaan en er is niks uitgekomen.”

Anderen zeggen niet te begrijpen waarom de twee zouden liegen. Zij noemen Jackson “een zieke geest” en “een man die zo lief en verliefd was dat hij niet begreep wat hij verkeerd deed”.

De rol van de moeders

© © HBO

Nog een discussiepunt op sociale media: de rol van de moeders van de jongens. Zij zagen allebei vooral hoe hun zoon een enorme kans in het leven kreeg door bevriend te raken met Jackson en vonden er daarom niets verkeerds aan dat Jackson zich voortdurend afzonderde met hun zoon en dat ze altijd een kamer deelden.

“Jezus, die kinderen zijn gewoon geprostitueerd door hun ouders aan Michael Jackson”, is maar een van de vele reacties. “Als mijn kind misbruikt zou worden, zou ik geen goed woord over hebben voor deze persoon en mijn man had de dader allang gesloopt. Deze moeders lachen, de slachtoffers zijn emotieloos. Alles voor het geld! Smakeloos gewoon.”

“Welke ouder laat hun kind dan ook 24/7 met een volwassen man alleen? Van hotel naar hotel en de ouders gaan wel mee en laten hun zoon elke nacht niet bij zijn ouders slapen? Gevalletje meeliften op het succes”, is nog zo’n reactie.

Slachtoffers reageren

Op Twitter reageren ook enkele mensen die zelf het slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik in hun kindertijd. Zij loven hoe de twee mannen hun verhaal durven te doen en begrijpen niet hoe mensen durven twijfelen aan hun woorden. “Dit brengt oude herinneringen naar boven en rijt oude wonden open”, schrijven ze.

© AFP

© AFP

MEER OVER Michael Jackson