Meghan Markle ging onder het mes om voetknobbeltje weg te halen

Foto: ISOPIX

Celebs

Meghan Markle ging onder het mes om voetknobbeltje weg te halen

Print

De Amerikaanse Meghan Markle kiest op gala-evenementen soms voor open schoeisel. De internationale pers zoomde in op de beelden en merkte iets op: de aanstaande mama heeft littekens op haar voeten. Die zouden erop wijzen dat ze zich eerder liet opereren aan hinderende knobbeltjes.

De hertogin van Sussex kampte jarenlang met hallux valgus. Dat is een aandoening die knobbeltjes aan de zijkant van de voeten veroorzaakt, meestal omdat de grote tenen door het dragen van te nauwe schoenen of schoeisel met hoge hakken in een slechte positie staan. Op oude foto’s waarop Markle open schoenen draagt, zijn de knobbels duidelijk zichtbaar.

Vandaag zijn de bultjes niet meer zichtbaar. Eind oktober, tijdens een bezoek aan de Nieuw-Zeelandse Maori, moesten prins Harry en Meghan Markle hun schoenen uittrekken en viel het voor het eerst op dat er nu littekens van enkele centimeters lang zitten in plaats van de knobbeltjes. Toen het paar een show van Cirque du Soleil bezocht, was het litteken op haar rechtervoet ook zichtbaar. Het is niet duidelijk wanneer Markle onder het mes ging om van het probleem verlost te geraken. ­(Lees verder onder de foto)

Meghan Markle ging onder het mes om voetknobbeltje weg te halen
De voet van Meghan Markle tijdens een bezoek aan Cirque du Soleil Foto: ISOPIX

Podologe Elly Voet legt uit dat vooral vrouwen met de aandoening kampen. “Je kan erfelijke aanleg hebben. Heel soms zien we dat kindjes al enige knobbelvorming aan de tenen hebben. Ballet, bijvoorbeeld, kan het probleem triggeren.” De grootste boosdoener zijn echter hoge hakken. “Je maakt het gewricht van je grote teen eigenlijk kapot. Na een tijdje geraak je simpelweg niet meer in je pumps.”

Wanneer opereren?

Als je pijn hebt (er zijn vrouwen die geen pijn voelen door de knobbels, red.) is je schoeisel veranderen een eerste stap in de goede richting. “Ga voor stevige, platte schoenen met veters, die je vorm van je voet goed begeleiden. Instappers laat je beter links liggen. Die kunnen de neiging hebben om te gaan knellen en als ze te los zitten, heb je weer meer teenactiviteit nodig en ervaar je dus meer pijn. Let erop dat er geen stiksels of naden op de probleemzone rusten om last te voorkomen. Als de pijn met platte schoenen niet draaglijker is, kan je overgaan tot een operatie.” Volgens de specialiste is het niet uitgesloten dat het probleem terugkeert als je nadien steeds weer voor hoge hakken kiest.

bekijk ook

Spontane prins Harry brengt hoogzwangere Meghan aan het blozen

Harry grapt over zwangerschap Meghan tijdens bezoek aan school

Vrouw noemt zwangere Meghan Markle een ‘Fat Lady’

NIET TE MISSEN