Vrouw met enorme moedervlek over rug en buik inspireert: “Dit is de reden waarom ik nooit meer naar pestkoppen luister”

Foto: Instagram

Beauty

Vrouw met enorme moedervlek over rug en buik inspireert: “Dit is de reden waarom ik nooit meer naar pestkoppen luister”

Print

“Ze noemden me een dalmatiër, een giraf, een koe.” De 25-jarige Yulianna Yusef uit het Poolse Warschau moest jarenlang de pesterige opmerkingen aanhoren. Enkel en alleen omdat ze sinds haar geboorte een moedervlek had. Die was heel wat groter dan bij andere mensen, verspreid over haar hele rug en billen. “Ik dacht dat er nooit iemand van me zou houden met mijn bruine en harige rug. Tot nu”, zegt Yulianna.

Als kind was Yulianna zich van geen kwaad bewust. Haar vriendjes en haar familie speelden met haar mee, zoals ze met alle kindjes deden. Maar toen Yulianna acht werd veranderde alles. “Ik begon te merken hoe mensen me raar aankeken, hoe ze me nawezen. Omdat mijn rug er anders uitzag dan hun lichaam. De woorden die ze naar me riepen, waren verschrikkelijk. Om het in drie woorden samen te vatten: ik werd gepest”, vertelt de jonge vrouw aan Mirror Online.

“Mopjes”

De enorme moedervlek was niet kwaadaardig, maar de reacties van onbekenden en geliefden wel. “Een oude vrouw gaf me haar advies over hoe ik ‘wratten’ kon verwijderden. Een serveerster in café zei verschrikkelijke dingen tegen mij. Een vriendin zei me dat het net leek alsof ze met een aap op stap was”, vertelt Yulianna.

“Ik besef dat het enkel woorden zijn en dat het misschien als mopje bedoeld was. Maar vanaf dat moment begon ik mezelf op te sluiten. Ik wandelde enkel nog wanneer het al donker was. Ik was ervan overtuigd dat ik nooit een lief zou hebben, want wie zou er ooit van mij kunnen houden?” zegt ze.

Inspireert

Totdat ze besefte dat het zo niet langer kon. Yulianna beseft dat het geen enkele zin heeft om zichzelf weg te cijferen, omdat anderen schrikken van haar uiterlijk. “Ik ben het zo moe dat mensen bang van me zijn. Ik haatte mezelf eerst voor mijn moedervlek, maar toen besefte ik dat ik mezelf moest haten om mijn zwakte. Omdat ik me daar niet boven kon zetten, omdat ik zoveel medelijden had met mijzelf. En toen besefte ik het: niemand gaat me helpen om mezelf te kunnen zijn. Ik moet zelf mijn zelfvertrouwen opbouwen.”

Sindsdien inspireert Yulianna net geen 100.000 volgers op Instagram. Ze zweert dan ook dat ze zich nooit meer wil laten doen door pestkoppen. “Omdat we ook daar mogen laten zien dat er verschillende versies van ‘knappe beelden’ bestaan. Omdat we fier mogen zijn op wie we zijn. Hoe we er ook uitzien.”

NIET TE MISSEN