Klimaatactie Mechelen lokt amper volk

Print

Video: Chloë Huysmans

Mechelen -

Dat het een hondenweer is, hebben de organisatoren van de klimaatactie donderdag in Mechelen zeker gevoeld. Er kwam nog geen 20 man opdagen. De bedoeling was om te ‘ploggen’, oftewel joggen of wandelen langs de vaart en tegelijkertijd zwerfvuil oprapen. Maar de deelnemers die kwamen opdagen, lieten het niet aan hun hart komen en begonnen, ondanks het slechte weer en de povere opkomst, gretig te ploggen.

Omdat ze door de krokusvakantie niet moesten klimaatbrossen, besloten de Mechelse jongeren deze week een actie op te zetten rond zwerfvuil. Gewapend met grijpers, vuilniszakken en handschoenen die ze van het stadsbestuur ter beschikking kregen, trokken ze richting Leuvense vaart. Dit om te ploggen, een trend die uit Zweden is overgewaaid en waarbij al joggend zwerfvuil wordt opgeruimd. De afgelopen weken deden de jongeren dat al buiten het oog van de camera.

Klimaatactie Mechelen lokt amper volk
Foto: Gil Plaquet

CO2-uitstoot

“Het is niet haalbaar om elke week een mars te organiseren”, zei Amina Vandenheuvel van Youth For Climate Mechelen. “Het is leuk om eens afwisseling te hebben. We vinden het belangrijk om lokale acties te houden en bij het lokale bestuur aan de alarmbel te blijven trekken.”

Volgens Vandenheuvel scoort Mechelen niet goed op het vlak van CO2-uitstoot en blijven de cijfers stijgen ondanks de intentie om de uitstoot te laten dalen tegen 2030. De Mechelse jongeren zijn vastberaden om hun acties vol te houden tot ze vanuit politieke hoek een duidelijk signaal krijgen. “Wij voeren nu acht weken actie, ook tijdens onze vakantie, terwijl de politici al vijf jaar op vakantie zijn.”

Op woensdag 13 maart houden de jongeren een open vergadering over de klimaatzaak in de grote aula van campus Pitzemburg in Mechelen.

Antwerpen en Louvain-la-Neuve

Na verschillende klimaatmarsen in Antwerpen en Brussel zijn ongeveer drieduizend jongeren donderdag naar Louvain-la-Neuve afgezakt om te betogen. De manifestatie trok zowel studenten van de middelbare scholen als studenten uit het hoger onderwijs en werd ook ditmaal aangevoerd door Youth for Climate en Students for Climate.

Na een oproep van de lokale afdeling van Youth for Climate kwamen jongeren donderdagmiddag ook in Antwerpen samen om een “human billboard” te vormen. Om 15 uur kreeg de actie nog een uitloper in De Studio nabij het Mechelseplein.

Bekijk ook:

Anuna en Kyra aanwezig op klimaatmars Louvain-La-Neuve

Video: Belga

Ondanks het slechte weer toch heel wat volk op de been voor klimaatmars Antwerpen

Klimaatactie Mechelen lokt amper volk
Foto: Gil Plaquet
Klimaatactie Mechelen lokt amper volk
Foto: Gil Plaquet
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio