© Shutterstock

Zit Italië straks met een tekort aan olijven?

Het is slecht gesteld met de olijven in Italië. Door extreme weersomstandigheden van de voorbije maanden wordt voorspeld dat de oogst 57 procent lager zal zijn dan normaal. Dat is het laagst in 25 jaar tijd. Volgens Riccardo Valentini, directeur bij het Euro-Mediterranean Center for climate change, zal het land vanaf april wellicht afhankelijk zijn van geïmporteerde vruchten.

vwh

De voorbije maanden zijn olijfbomen in landen aan de Middellandse Zee sterk getroffen door grillige weersomstandigheden waaronder hevige regenval, vroege voorjaarsvorst, harde wind en grote droogte in de zomermaanden. “Drie of vier dagen boven de veertig graden Celsius, tien dagen zonder regen in het voorjaar of zelfs twee dagen vriestemperaturen in de lente zijn belangrijker dan de gemiddelde weersomstandigheden op jaarbasis”, zegt Riccardo Valentini in een reactie aan The Guardian.

“Olijfbomen worden verzwakt door dit weer en zelfs als ze herstellen, blijven ze kwetsbaarder voor uitbraken van xylella fastidiosa. Dat is een zeer moeilijk te bestrijden bacterie die ziektes veroorzaakt bij onder meer druiven en olijfbomen. Daarnaast zijn de bomen dan ook vatbaarder voor vliegenplagen.” De negatieve impact uit zich vooral in een aanzienlijk slechtere kwaliteit van de vruchten, waardoor het moeilijk wordt om extra vierge olijfolie te garanderen die aan de normen voldoet.

De problematiek zette Italiaanse olijfboeren van alle regio’s in het land in februari aan tot actie. Zij gingen de straat op in Rome om aandacht te vragen bij de regering. Ze eisen een actieplan om hen te beschermen tegen de grote verliezen die hen dreigen te treffen. Ook in Portugal en Griekenland dreigt de olijvenoogst tegen te vallen met respectievelijk 20 en 42 procent minder dan gewoonlijk. De EU verwacht dat het tekort aan kwalitatieve olijven zal moeten opgevangen worden door de grootste producent: Spanje.

NIET TE MISSEN