Waarom pannenkoeken vandaag een goed idee zijn

Foto: Shutterstock

Food

Waarom pannenkoeken vandaag een goed idee zijn

Print
Je had het misschien nog niet helemaal door, maar vandaag vieren we Pancake Day. Reden te meer dus om zoet te zondigen en vanavond eens pannenkoeken op tafel te toveren.

Pancake Day of Shrove Tuesday is een traditie in heel wat Engelstalige landen, bij ons wordt het Vastenavond of Vette Dinsdag genoemd. Dat is de dinsdag voor Aswoensdag en traditioneel betekent het het einde van de carnavalsperiode. Dat wil ook zeggen, nog een keer flink genieten voor de veertigdaagse vastentijd. Zondigen met pannenkoeken dus, want traditioneel worden dan vooral eieren en boter gebruikt in de zoete bereidingen.

En dat is niet het enige stukje geschiedenis dat er aan vasthangt. De pannenkoek dook al voor het eerst op in documenten die uit 1439 dateren. De gewoonte van de pannenkoek in de pan omhoog te gooien, zou bovendien al even oud zijn. In Engeland nemen ze dat in elk geval heel serieus. Zo worden er onder meer wedstrijden gehouden waarbij je met een warme pan en pannenkoek een parcours moet afleggen. De populairste is die van Olney in Buckinghamshire, waarbij huisvrouwen met schort en sjaaltje op het hoofd door het dorp lopen.

LEES OOK. Vijf keer pannenkoeken die een beetje gezond zijn

NIET TE MISSEN