Na ruim tien miljoen trajectcontroles slechts 0,18% overtredingen: "Het werkt!"

In een jaar tijd werden op de trajectcontroles in Mechelen ruim tien miljoen voertuigen gecontroleerd op snelheid. Op alle trajecten samen reed slechts 0,18% te snel. "Hier is maar één conclusie mogelijk", zegt burgemeester Bart Somers (Vld-Groen-m+). "Trajectcontrole werkt!"

Sven Van Haezendonck

Al sinds 2017 zijn er op verschillende plaatsen in Mechelen trajectcontroles gekomen. Recent in de Koningin Astridlaan en nog voor de zomer volgt de Leestesteenweg. De resultaten voor de bestaande trajecten zijn bijzonder positief. Vooral op de Hombeekse- en op de Leuvensesteenweg rijden bestuurders opvallend gedisciplineerd. Daar registreren de camera's met automatische nummerplaatherkenning amper ovetredingen.

LEES OOK. 7.141 bestuurders betrapt op nieuwe trajectcontrole: zij kregen waarschuwing, sinds 1 maart boete

In heel Mechelen werden tussen maart 2018 en eind februari dit jaar 10.119.000 voertuigen gecontroleerd. Daarbij werden er 18.296 overtredingen geregistreerd. “In absolute cijfers lijkt dat veel, maar dat komt natuurlijk omdat onze camera’s elke overtreding registreren. 0,18% is opvallend weinig. Dat is minder dan 1 op de 500 chauffeurs! Een pak minder dan het resultaat op wegen zonder trajectcontrole waar de politie nog bemande controles uitvoert. Daar schommelt het overtredingspercentage de jongste weken tussen de 6 en 7%”, legt burgemeester Somers uit.

Op vraag van de burgemeester worden de cijfers de komende weken gekoppeld aan een analyse van de ongevallen. “We willen nagaan welk effect de trajectcontrole heeft op het aantal ongevallen. Finaal moet het natuurlijk de bedoeling zijn om het aantal ongevallen op de Mechelse wegen ook te reduceren”, zegt Bart Somers nog.Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio