4 op 10 chauffeurs rijdt te snel langs wegenwerken

Foto: AVW

Nieuwe campagne vraagt “hart voor wegenwerkers”

4 op 10 chauffeurs rijdt te snel langs wegenwerken

Print

Uit recente metingen blijkt dat 4 op 10 chauffeurs te snel rijdt ter hoogte van wegenwerken. “Levensgevaarlijk”, aldus Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts. “Op al die werven zijn mensen aan het werk. We communiceren zoveel als mogelijk over alle werven en de te verwachten hinder, dus niemand heeft een excuus om de snelheidslimiet te overschrijden.” Weyts lanceert daarom een campagne die chauffeurs oproept om “een hart te hebben voor de vele arbeiders die met liefde werken aan de weg”.

Een aanzienlijk deel van de chauffeurs rijdt te snel langs werven op onze wegen, zo blijkt uit recente metingen. De wegpolitie controleerde vorige zomer bijvoorbeeld 31.597 wagens ter hoogte van de wegenwerken op de E40 in Ternat: maar liefst 10.437 (33%) lapte de opgelegde snelheidsverlaging aan zijn laars. Vorige maand werden 17.451 voertuigen betrapt op te hoge snelheid aan de wegenwerken op de E40 in Affligem: 45% van het gecontroleerde totaal. “Terwijl er gecontroleerd werd, waren er op hetzelfde moment arbeiders aan het werk vlak naast de rijbaan”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “Levensgevaarlijk voor zowel de chauffeurs als voor de wegenwerkers die zich uitsloven”.

Een nieuwe campagne wil dat hardrijders hun hart tonen voor de hardwerkende wegenwerkers. Op de affiches prijken twee medewerkers van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de slogan “We zijn weg van jou”. Die boodschap moet het menselijke aspect van de wegenwerken in de verf zetten. “Elke werf is mensenwerk: uitgevoerd door mannen en vrouwen die moeilijk werk doen, vaak ’s nachts of in het weekend”, zegt Weyts. “De wegenwerkers doen er alles aan om de werken zo snel mogelijk op te leveren. Het minste wat we hen verschuldigd zijn is respect: voor hen en voor de snelheidslimiet die dient om hen te beschermen”.

De campagne bestaat uit affiches langs de snel- en gewestwegen gedurende de maand maart, radiospots in de eerste helft van maart en een online campagne. Weggebruikers worden aangespoord om zich te informeren waar en wanneer er gewerkt wordt. Er zijn dit jaar 32 grote autosnelwegwerven gepland. Al deze werven worden ook op de weg tijdig aangekondigd, precies om de veiligheid van de weggebruikers en de aanwezige arbeiders bij wegenwerken te verhogen.

“We informeren en we sensibiliseren, maar we gaan ook controleren”, zegt Weyts. “Alleen zo kunnen we hardleerse snelheidsduivels bestraffen en het aantal verkeersovertredingen in werfzones terugdringen”. De politie zal de snelheid aan de werfzones controleren met een mobiele ‘superflitspaal’, via controle met bemande voertuigen, maar ook met mobiele trajectcontrole.

Nu in het nieuws