Vrolijker worden? Ga eens twintig minuten in een park zitten

Foto: Shutterstock

Fit & Gezond

Vrolijker worden? Ga eens twintig minuten in een park zitten

Print

Wat tijd in de openlucht en in het groen spenderen, maakt dat je gezondheid snel wat opgekrikt kan worden. Heel snel zelfs, want uit een nieuwe studie van de University of Alabama blijkt dat amper twintig minuten al kunnen volstaan.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat tijd doorbrengen in de buitenlucht een positieve invloed heeft op lichaam en geest. Het zou ervoor zorgen dat het stressniveau daalt, beweging wordt aangemoedigd en een boost wordt gegeven aan het humeur. Sommige studies maken zelfs gewag van het feit dat in het groen vertoeven een lager risico op psychische aandoeningen oplevert.

Daar wordt nu nog een schepje bovenop gedaan. Uit een nieuwe studie, die werd gepubliceerd in International Journal of Environmental Health Research, blijkt dat amper twintig minuten in het groen spenderen al voordelen verschaft. Daarbij hoef je zelfs niet te sporten, gewoon in een park op een bankje zitten kan al helpen.

Fitnesstracker

Om tot die conclusie te komen, werden 94 volwassenen gevolgd die gedurende de zomer en de herfst tijd doorbrachten in een van de drie parken in de Amerikaanse stad Birmingham. Ze kregen fitnesstrackers om, maar er werd hen niet meegedeeld wat ze moesten doen in het park. Een gemiddeld bezoek bleek uiteindelijk 33 minuten te duren, zo’n dertig procent onder hen waagde zich aan een vorm van beweging en hun welbevinden tijdens hun bezoek aan het park steeg in zestig procent van de gevallen.

NIET TE MISSEN