© Shutterstock

Zo vind je de juiste BH

Borsten worden alsmaar groter: “De G-cup is de nieuwe D-cup geworden”

Intimissimi, Love Stories,...het zijn maar enkele populaire lingeriemerken die sinds kort ook bh’s aanbieden voor vollere boezems. “En dat is nodig want de boezem van vrouwen wordt steeds groter”, zegt Marieke Van Pée, eigenares van de Gentse lingeriewinkel Eva’s Appel.

Lien Lammens

Wie dertig jaar geleden een volle D-cup had, kon spreken van een grote boezem. “Maar vandaag is dat toch veranderd”, zegt Van Pée. “De meest verkochte maat is nog steeds een 75C maar tegenwoordig krijgen we regelmatig meisjes van veertien, vijftien jaar met G-cup over de vloer. De borsten zijn door de jaren heen in omvang toegenomen en we spreken pas over een grote boezem bij cupmaat G of H.” En daar spelen de internationale lingeriemerken op in. “Bij Prima Donna hebben we het bestaande assortiment uitgebreid met verschillende modelletjes waarvan de meeste gaan tot cupmaat J”, zegt woordvoerder Vanessa De Vuyst. “Daarbij hebben we vooral aandacht besteed aan het draagcomfort zonder het ontwerp te veranderen: het is niet omdat je een vollere boezem hebt, dat je geen hippe of mooie bh kan dragen.”

LEES OOK. Lingerie Love Stories voortaan ook voor grotere boezems

De bralette

Een van die hippe modellen is de bralette, een niet voorgevormde bh zonder beugels, en erg populair bij jongere vrouwen. “Maar door het gebrek aan beugels biedt het grotere borsten niet altijd voldoende steun”, zegt Van Pée. Hetzelfde bij de balconette. “Deze bh is lager uitgesneden waardoor enkel de onderste helft van de borst wordt bedekt, opnieuw geeft het minder steun aan de wat vollere borst en kan het minder mooi ogen.” Wie zijn vollere boezem liever niet te veel accentueert, kiest beter voor een niet voorgevormd model met beugels. “Vooral jongere vrouwen willen dat alles er glad uitziet maar dat extra laagje bh maakt je borsten nog een beetje groter. Ook geeft een niet voorgevormd model dankzij de naden meer steun.”

Een ander uitdaging is, het vinden van de juiste maat. “Onderzoek wees uit dat zeventig procent van de vrouwen de verkeerde BH-maat draagt”, zegt De Vuyst. Ook kan de maat evolueren of is ze afhankelijk van het ontwerp. “Het is niet omdat je tien jaar geleden een c-cup had, dat je vandaag nog dezelfde maat hebt. Je lichaam evolueert voortdurend en afhankelijk van het model kan je bh maat tot wel een volle cupmaat verschillen. Bh’s passen en je borsten laten opmeten, is de boodschap.”

Omtrek

En dat kan in de winkel of je gaat zelf aan de slag. “Je begint met het meten van de omtrek net onder de borst”, zegt Van Pée. “Eventueel kan je daarna ook nog de omtrek meten op de borst.” Bij het passen van de Bh moet je vooral aandacht besteden aan de ondersteuning en de rugomtrek. “De rugband van de bh is het grote steunpunt. Als de bh niet mooi aansluit of te wijd is, zal hij je borsten niet genoeg steun bieden. Veel vrouwen frunniken dan aan de bandjes omdat ze voelen dat het ergens niet helemaal goed zit waardoor de rugband hoger komt te zitten en je de bh verkeerd draagt.”

Ook het middenstuk, de verbinding tussen de twee cups, moet mooi aansluiten tegen het borstbeen. “Als dat niet het geval is, is er iets mis met de cupmaat”, zegt De Vuyst. “Als de beugels weg van het lichaam wijzen, is de kans groot dat de cupmaat te klein is.” Prikken de beugels van de cup in je oksels? Dan heb je de foute bh gekozen. “Ook hier is het belangrijk dat de beugels mooi onder het borstweefsel komen. Dit kan je gemakkelijk testen door op de beugel te duwen: als de beugels op je ribben steunen, zit je goed.”

Elleboogtest

Wil je zeker zijn of je borsten voldoende steun krijgen en niet gaan hangen? Doe dan de elleboogtest. “In de ideale wereld hangen je borsten ongeveer in het midden tussen je schouders en ellebogen: ze worden gelift door een bh zonder dat de bandjes in je schouders snijden of dat je rugband op je schouderbladen kruipt ”, aldus De Vuyst.

NIET TE MISSEN