EK ATLETIEK. Bolingo met nieuwe recordtijd naar finale 400 meter, Djebani gediskwalificeerd door videoref

Print

In het Schotse Glasgow is vandaag het EK atletiek in zaal begonnen. We houden u op de hoogte van de prestaties van de Belgische atleten.

Cynthia Bolingo plaatst zich met nieuwe recordtijd voor finale van 400 meter

Cynthia Bolingo heeft zich geplaatst voor de finale van de 400 meter. Net als in de reeksen liep ze een Belgisch record.

In de derde en laatste halve finale snelde Bolingo naar de zege in 52.37 voor de Nederlandse Lisanne de Witte (52.38).
Eerder op de dag had de 26-jarige Bolingo zich voor de halve finales gekwalificeerd met een tweede plaats in haar reeks en een (eerste) Belgisch record. Met 52.60 deed ze tien honderdsten van haar vorige besttijd die ze op 17 februari tijdens het BK in Gent liep.

De eerste twee van elke halve finale kwalificeerden zich voor de finale. Die wordt zaterdagavond (21u10) gelopen.
Bolingo heeft de derde tijd van alle halvefinalisten. Aleen de Zwitserse Léa Sprunger (51.90) en de Litouwse Agne Serksniene (52.33) liepen sneller.

"Ik moest knokken"

"Ik wist dat ik goede benen had, maar in de zaal kan een kleine tik genoeg zijn om je race te verpesten", aldus Bolingo. "Ik ben heel tevreden over mijn wedstrijd. Ik heb de risico's genomen die ik moest nemen. Het ritme was anders dan in de reeksen, en daardoor moest ik vanuit tweede positie inhalen. In de laatste rechte lijn heb ik een beetje moeten knokken om zeker bij de top twee te eindigen. Dat wordt stilaan mijn specialiteit, maar ik had geen keuze. Ik heb een aantal tips in de wind geslagen, maar ik moest wel risico's nemen."

Bolingo, die zondag met de Belgian Cheetas op de 4x400 meter mikt op een medaille, werkt zaterdagavond de finale af. Haar chrono in de halve finales (52.37) is de derde van alle finalisten. "Of er een podiumplek in de maak is? We zullen wel zien hoe ik deze dag verteer", aldus de Brusselse, die voor het eerst twee races op een dag afwerkte. "Maar dat geldt voor alle loopsters. Ik hoop gewoon voort te kunnen gaan op mijn elan. Daarvoor moet ik geconcentreerd blijven."
 

EK ATLETIEK. Bolingo met nieuwe recordtijd naar finale 400 meter, Djebani gediskwalificeerd door videoref
Foto: Photo News

Debjani gediskwalificeerd

Ismaël Debjani mag niet deelnemen aan de finale van de 1.500 meter. De Belg plaatste zich nochtans met de tweede tijd in zijn reeks voor die eindstrijd, maar werd nadien gediskwalificeerd door… de videoref. Debjani ging nog in beroep maar tevergeefs: onze landgenoot hinderde andere lopers in de laatste lijn, waardoor hij de sanctie heeft gekregen.

EK ATLETIEK. Bolingo met nieuwe recordtijd naar finale 400 meter, Djebani gediskwalificeerd door videoref
Foto: Photo News

Debjani finishte de wedstrijd als tweede in 3:42.12, achter het Noorse fenomeen Jakob Ingebrigtsen (3:42.00).

Hendrix grijpt naast finaleplaats op 3.000 meter

Robin Hendrix heeft zich vrijdag op het EK indooratletiek in Glasgow niet kunnen plaatsen voor de finale van de 3.000 meter.

De eerste vier van elke reeks en de vier beste verliezende tijden plaatsten zich voor de finale. De 24-jarige Hendrix eindigde in zijn reeks pas als zevende in 7:58.14. Dat volstond ook niet om opgevist te worden.

“Ik wilde een hoog tempo ontwikkelen, maar kon dat niet aanhouden”, reageerde de Belg. “Ik weet niet of mijn tactiek slim was, maar ik heb tenminste geprobeerd.”

Hendrix kraakte in de laatste kilometer. “Misschien heb ik die wel wat onderschat”, analyseerde de loper. “Ik heb er een lang cross-seizoen opzitten en heb me niet specifiek voorbereid op dit EK. Nu ga ik een rustpauze inlassen met het oog op het zomerseizoen.”

Voor Hendrix was het EK in Glasgow zijn tweede grote toernooi, na het EK (outdoor) in Berlijn vorig jaar. “Ook dit vormde weer in alle opzichten een mooie ervaring. Het was hier kleinschaliger dan in Berlijn, maar er hing een prima sfeer. Ik ben blij dat ik mocht deelnemen.”

De Noor Jakob Ingebrigtsen (7:51.20) liet de snelste tijd van de reeksen noteren.

EK ATLETIEK. Bolingo met nieuwe recordtijd naar finale 400 meter, Djebani gediskwalificeerd door videoref
Foto: Photo News

Hanne Maudens eindigt als achtste in vijfkamp

Hanne Maudens is als achtste geëindigd in de vijfkamp. De Britse Katarina Johnson-Thompson veroverde de titel.
De 21-jarige Maudens werd in de afsluitende 800 meter achtste in 2:18.47. Daarmee won ze nog een plaats in het klassement.

Maudens opende haar vijfkamp met een evenaring van haar pr (8.59) op de 60m horden. Daarna bleef ze in het hoogspringen steken op 1m75, zes cm onder haar pr. In het kogelstoten haalde Maudens slechts 13m04 (pr 13,95m). De Oost-Vlaamse was in het verspringen, het vierde nummer, goed voor 6m33 (pr 6m53). In de 800m bleef ze 4,5 seconden boven haar pr (2:13.98). Met 4.440 punten bleef Maudens 129 punten verwijderd van haar persoonlijk record (4.569 ptn).
Het goud ging naar thuisfavoriete Katarina Johnson-Thompson met 4.983 punten. Ze won voor landgenote Niamh Emerson (4.731 punten) en de Française Solène Ndama (4.723 punten).
Op de erelijst volgt Johnson-Thompson Nafi Thiam op. Die pakte twee jaar geleden goud in Belgrado met 4.870 punten maar ontbrak in Glasgow door een blessure.

Claire Orcel grijpt in hoogspringen naast finale

Claire Orcel heeft zich vrijdagavond op het EK indooratletiek in Glasgow niet kunnen plaatsen voor de finale van het hoogspringen. Ze raakte niet hoger dan 1m85.

Orcel wipte foutloos over 1m75 en 1m81. Bij haar tweede poging ging ze over 1m85 maar daarna ging het drie keer mis bij 1m89. Het persoonlijk record van de 21-jarige Orcel bedraagt 1m90.

Om de finale te halen, moest Orcel de kwalificatielimiet van 1m96 springen of de top acht halen. Orcel eindigde op een gedeelde twintigste plaats. Voor de finale was 1m89 nodig.Renée Eykens naar finale 800 meter

Renée Eykens heeft zich vrijdag geplaatst voor de finale van de 800 meter. Eykens nam halfweg de vierde halve finale een voorsprong en gaf die niet meer af. Ze won in een tijd van 2’03”07, voor de Britse Shelayna Oskan-Clarke (2’03”50) en de Française Renelle Lamotte (2’03”54). De halve finale staat zaterdagavond om 19u25 op het programma. “Ik ben tevreden over mijn wedstrijd”, verklaarde de Belgische. “Vooraf hield ik rekening met verschillende scenario’s, en ik koos mijn strategie naargelang de omstandigheden. Ik slaagde erin me op een goede plaats te positioneren en kon nadien versnellen.”

“De halve finales zijn heel onvoorspelbaar, maar een finaleticket grijpen zou fantastisch zijn”, reageerde Eykens. “De finale blijft een droom, maar in de halve finales hangt het van verschillende factoren af, zoals in welke reeks ik uitkom. Maar mijn prestatie in de reeksen geeft me vertrouwen.”

Meer sportnieuws