© BELGAIMAGE

Euthanasie steeds vaker thuis uitgevoerd

In 2018 kozen 2.357 Belgen voor euthanasie. Bijna zeven op de tien patiënten (1.581 in totaal) was ouder dan 70 jaar. Onder de leeftijd van 40 jaar kozen vorig jaar 39 mensen voor euthanasie. Opvallend is nog dat steeds meer patiënten (bijna de helft) thuis euthanasie laten uitvoeren. “Dit stemt overeen met de wens van vele patiënten om thuis te mogen sterven”, zegt professor palliatieve geneeskunde Wim Distelmans.

In 2018 werd bij 2.357 Belgen euthanasie uitgevoerd. Dat is een lichte stijging ten opzichte van 2017, toen 2.309 Belgen voor euthanasie kozen. Driekwart van de patiënten zijn Vlamingen, een kwart is Franstalig.

© RR

“Het aantal euthanasies in Franstalig België stijgt jaar na jaar, maar toch zijn artsen daar nog altijd veel meer dan in Vlaanderen geneigd om palliatieve sedatie toe te passen”, zegt professor palliatieve geneeskunde Wim Distelmans. Bijna zeven op de tien patiënten (67,1%) die vorig jaar voor euthanasie kozen, was ouder dan 70 jaar, 41% was ouder dan 80 jaar. Onder de leeftijd van 40 jaar kozen vorig jaar 39 mensen voor euthanasie, 14 van hen waren zelfs jonger dan 30 jaar. In 2018 liet geen enkele oordeelsbekwame minderjarige euthanasie uitvoeren. Opvallend is ook dat steeds meer patiënten - bijna de helft (46,8 procent) - ervoor kiezen om de euthanasie thuis te laten uitvoeren. “Dit stemt overeen met de wens van vele patiënten om thuis te mogen sterven”, zegt Wim Distelmans. De overige euthanasies worden uitgevoerd in ziekenhuizen (36,1%) en in verpleeg- en verzorgingshuizen (14,3%).

Nu in het nieuws