Schepen Fons Duchateau (N-VA) transformeert even tot vuilnisman: “Mijn respect voor hun werk groeit met de minuut”

Print

Fons Duchateau werkt een dagje bij de vuilnisophaling . Video: Gazet van Antwerpen

Antwerpen -

Schepen van Stadsonderhoud Fons Duchateau draaide donderdagochtend een shift mee met een ploeg van Stadsbeheer. Duchateau trok een aangepast plunje aan en sjouwde enkele uren met vuilniszakken. “Mijn respect voor hun werk groeit met de minuut”, zegt de schepen. Het optreden van Duchateau kadert in een campagne van de stad om meer respect te vragen voor het personeel van de dienst Stadsreiniging. Zij krijgen immers elke week te maken met agressie.

Op 1 maart 2019 is het complimentendag en het stadsbestuur grijpt die gelegenheid aan om haar medewerkers te bedanken die dagelijks zorgen voor propere straten, parken en evenementen.

Al deze mensen verdienen een bedanking voor hun harde werk, vindt schepen Fons Duchateau. Daarom lanceert de stad een oproep naar bewoners om complimenten in te sturen voor vegers, afvalophalers, groenmedewerkers, en alle andere stadsmedewerkers die hiermee dagelijks bezig zijn. Enkelen hiervan worden uitvergroot op de huisvuilwagens en zullen zo te bezichtigen zijn in de hele stad. Dat kan via #properestad of info@antwerpen.be.

“Ik heb enorm veel respect voor wat deze mensen doen”, zegt Fons Duchateau. “Het is niet alleen zwaar werk maar soms ook ondankbaar werk. Daarom wil ik iedere Antwerpenaar vragen om hun appreciatie te tonen. Dit kan door hen rechtstreeks te bedanken, maar ook door afvalzakken niet te zwaar te maken, geen peuken op de grond te gooien of geen hondenpoep achter te laten. Respect voor de mensen van stadsbeheer, begint met respect voor hun werk en daar worden we allemaal beter van.”

“Onze mensen worden ook te vaak met agressie geconfronteerd. In 2018 ging het om 60 aangemelde klachten, waarvan 20 met fysiek geweld. Een zeer beperkte reflectie van de werkelijkheid. De meeste verwensingen worden niet eens aangegeven. We leiden onze mensen nu dan ook op om correct op agressie te reageren en voorzien camera’s in de containerparken. Ook dat is respect voor de mensen.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio