Seks & Relaties

De modeweek van Milaan in tien hoogtepunten

Print

Foto: Catwalk Pictures

Hoewel de onverwachte dood van Karl Lagerfeld het gebeuren een beetje overschaduwde, verzamelde de modetrein zich in Milaan voor alweer een modeweek. Moncler sprong in het oog met zijn dramatische pofjurken, Benetton debuteerde met zijn nieuwe ontwerper en en Dolce & Gabbana hield zich opvallend rustig. Een overzicht.

De klassieke pofjas heruitgevonden

Moncler, het modehuis dat vooral bekendstaat om zijn pofjassen, zette acht ontwerpers aan het werk om de klassieker uit hun assortiment in een nieuw kleedje te steken. De meest opvallende outfits zijn van de hand van Pierpaolo Piccioli, die van de gelegenheid gebruikmaakte om dramatische 'pofjurken' te creëren.

(Foto's:Catwalk Pictures/ Moncler)

Statement over consumentisme

Ontwerper Jeremy Scott wilde een krachtig statement neerzetten met zijn retrocollectie om het hedendaagse consumentisme te belichten. Op de catwalk zetten de gokmachines en de felrode Ferrari zijn boodschap kracht bij, net als de onvervalste glamour van de modellen die als televisiepresentatrices van klassieke televisieprogramma's, zoals 'Het Rad van Fortuin', ver de catwalk schreden. Reclameslogans, dollartekens en munten uit casino's op jurken maakten het geheel af.

(Foto's:Catwalk Pictures/ Moschino)

'La dolce vita' bij Dolce & Gabbana

Drie maanden geleden moest het ontwerpersduo hun modeshow in China nog afvoeren na beschuldigingen van racisme en enkele pijnlijke uitschuivers op sociale media, naar in hun thuisland maakten ze nu een opgemerkte comeback. Ze keerden terug naar hun Italiaanse roots en de stijl die er voor het uitbreken van de oolog zo populair was.

(Foto's: Catwalk Pictures/ Dolce & Gabbana)

Modellen 'op leeftijd'

Tijdens de modeweken in Londen en New York vierde diversiteit op de catwalks hoogtij, in Milaan was dit veel minder het geval. De Italiaanse modehuizen kozen dan weer wel voor modellen die de catwalks al een hele tijd geleden vaarwel hadden gezegd. Zo mocht Stephanie Seymour, een supermodel uit de jaren negentig, de show van Versace afsluiten en werd ook Violetta Sanchez, de muze van Yves Saint Lauren uit de jaren tachtig, opnieuw even op het podium verwelkomd.

(Foto's: Catwalk Pictures/ Etro en Versace)

Eerbetoon aan de grootmeester

Karl Lagerfeld was gedurende meer dan vijftig jaar als ontwerper in dienst bij Fendi. Na het nieuws over zijn overlijden bracht datzelfde modehuis een prachtig eerbetoon aan de grootmeester zelf. Zijn laatste collectie voor Fendi werd er getoond, gevolgd door een video waarin hij vertelt wat hij precies aantrok op zijn allereerste werkdag zo'n 54 jaar geleden.

(Foto's:Catwalk Pictures/ Fendi)

Knipoog naar de 'eighties'

Het verleden vormt vaak een inspiratiebron voor modehuizen. Dit keer is dit niet anders. Zowel bij Iceberg, Emporio Armani als Moschino zijn de 'eighties' met hun grote kapsels, ingesnoerde tailles, opzichtige riemen, felle kleuren en guitige ballonrokjes absoluut ter inspiratie gebruikt.

(Foto's:Catwalk Pictures/ Moschino, Emporio Armani en Iceberg)

Debuut voor nieuwe ontwerper van Benetton

Benetton maakte in oktober bekend dat de Franse ontwerper Jean-Charles de Castelbajac als nieuwe creatieve directeur bij het modehuis werd aangesteld. Hij kreeg de opdracht om het zieltogende merk van de ondergang te redden. Hoewel de ontwerper het modemerk trouw bleef en met de bekende kleuren en symbolen aan de slag ging, oogde de collectie opmerkelijk hedendaagser en hipper dan ooit.

(Foto's: Catwalk Pictures/ Benetton)

Gemaskerd

Bij Gucci hing een vreemde, ietwat lugubere sfeer op de catwalk. De modellen liepen gemaskerd en anoniem over het podium heen in weer in outfits die zo uit de commedia dell'arte, een Italiaanse vorm van volkstoneel, weggelopen leken: kraagjes van pierrots, tunieken met harlekijnprint ...

(Foto's:Catwalk Pictures/ Gucci)

Geen wenkbrauwen

Bij Prada vormde de collectie een weerspiegeling van wat er in de wijde wereld allemaal aan de hand is. Geweld en oorlog vertaalde zich in donkere, stijlvolle silhouetten met militaire toetsen, maar vooral de gebleekte wenkbrauwen van de modellen vielen op. Ook de wenkbrauwen van Cara Delevingne en Kaia Geber kregen deze behandeling, waarover Cara achteraf het volgende twitterde: "Mijn arme gebleekte wenkbrauwen. Ik mis ze."

(Foto's:Catwalk Pictures/ Prada)

Primaire kleuren

Bij Max Mara bestond het kleurenpalet uit eerder klassiek zwart, bruin en beige, maar deze drie dames gooiden vervolgens tot twee maal toe roet in het eten. Met hun outfits in donkerblauw, pastelbauw en geel liepen zij gegarandeerd met alle aandacht weg.

(Foto's:Catwalk Pictures/ Max Mara)

NIET TE MISSEN