Vlaamse regering legt bom onder ISVAG-verbrandingsoven, Groen verheugd: “Tijd voor volgende stap”

Vlaams minister voor Omgeving en Natuur Koen Van den Heuvel (CD&V) heeft de omgevingsvergunning voor de nieuwe afvalverbrandingsoven van ISVAG in Wilrijk geweigerd. Dat maakte ISVAG, dat de beslissing zegt te betreuren, zonet bekend. Oppositiepartij Groen en milieuorganisatie Bond Beter Leefmilieu reageerden al verheugd op de beslissing.

joro

ISVAG wil de huidige afvalverbrandingsoven langs de A12 in Wilrijk vervangen door een nieuwe installatie met meer capaciteit, maar minder uitstoot van schadelijke stoffen. Er zou ook een warmtenet aan gekoppeld worden dat gezinnen en bedrijven in de omgeving kan voorzien van stroom en warmte. Eind 2018 vroeg ISVAG een omgevingsvergunning voor de bouw ervan aan.

Geen afbraakplan

Uit de ruimtelijke adviezen die de minister mocht ontvangen, bleek dat de aanvraag echter geen plan voor de afbraak van de huidige verbrandingsinstallatie en de reconversie van de site bevatte. “Zonder dit plan is het onmogelijk om een grondige evaluatie te maken van het project”, zegt de bevoegde Vlaamse minister Koen Van den Heuvel. De minister weigerde dan ook de omgevingsvergunning.

Volgens het kabinet van Van den Heuvel is er zonder de aanvraag voor de afbraak van de bestaande oven geen rechtszekerheid dat de bestaande verbrandingsoven in de toekomst zal verdwijnen. “Er is dus bijgevolg ook geen garantie op een duurzame ruimtelijke ordening. De vergunningverlenende overheid kan zo geen beoordeling ten gronde maken van de projectsite in haar geheel”, zo motiveert het kabinet van de minister de beslissing.

© Jan Van der Perre

“Gemiste kans”

ISVAG betreurt de negatieve beslissing. “Dit is een gemiste kans om écht stappen vooruit te zetten in een duurzaam materialen-, energie- en klimaatbeleid”, zegt het bedrijf in een mededeling. Om 18u30 geeft ISVAG-voorzitter Philip Heylen een persconferentie.

Verhuis naar de haven?

Mogelijk betekent de weigering van de Vlaams minister de doodsteek voor de ISVAG-oven. Het project stootte eerder deze maand op een ongunstig advies van het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid en dat wordt nu gevolgd door de minister. Antwerpse bestuurspartij sp.a, die met Tom Meeuws de schepen van Leefmilieu in de rangen heeft, loopt al langer niet warm voor de nieuw te bouwen verbrandingsoven. N-VA zei de beslissing van de minister af te wachten. Nu die negatief blijkt te zijn, komt de optie voor een verhuis van de verbrandingsoven naar de haven mogelijk weer op tafel.

LEES OOK: (+) Ruis op toekomst verbrandingsoven in Wilrijk

Groen: “Tijd voor volgende stap”

© BELGA

Groen, de grootste oppositiepartij in de Antwerpse gemeenteraad reageert alleszins verheugd op de beslissing van de Vlaamse regering. Na jarenlange strijd van vele buurtbewoners, actiecomités en van Groen, is er uiteindelijk een grote overwinning geboekt, klinkt het.

“Onze argumenten hebben het eindelijk gehaald”, zegt Groen-fractieleider in een eerste reactie. “De nieuwe oven zou verkeerd staan: het zorgt voor veel te veel bijkomende vrachtwagens op de A12, en extra capaciteit voor verbranding van afval staat haaks op wat er moet gebeuren: minder afval produceren.”

“Nu is het tijd voor de volgende stap”, gaat Van Besien verder. “Het is nu aan intercommunale ISVAG en aan de stad Antwerpen om met een nieuw en toekomstgericht project in de haven te beginnen. We hopen dat het stadsbestuur zich hier nu duidelijk gaat over uitspreken en kiest voor de gezondheid van haar bewoners”, besluit Van Besien.

BBL: “Verkeerde project op verkeerde plaats”

Ook milieuorganisatie Bond Beter Leefmilieu is zeer tevreden met de beslissing van de Vlaamse regering. “De eerste grote beslissing van de nieuwe minister is volkomen terecht. Dit was het verkeerde project op de verkeerde plaats,” zegt Olivier Beys van Bond Beter Leefmilieu.

“Vlaanderen heeft deze oven niet nodig. Het Vlaams klimaatplan voor 2030 mikt op een daling van het afvalaanbod met 25% tegen 2030, een haalbare kaart. De installaties voor eindverwerking die we in de toekomst wel nog nodig hebben, bevinden zich in industriezones zoals onze havens.”

BBL hoopt nu dat het stadsbestuur beslist om de verbrandingsoven te verhuizen naar de haven.

190.000 ton per jaar

Isvag-voorzitter Philip Heylen stelde in 2017 de plannen voor van de nieuwe oven in Wilrijk. Het is een opvallend ontwerp van het ontwerpersbureau BEL Architecten met een prijskaartje van 170 miljoen euro. De nieuwe verbrandingsoven zou een capaciteit hebben van 190.000 ton per jaar. Bij de huidige is dat 140.000 ton. De uitstoot zou lager liggen dan de Vlaamse en Europese norm. De nieuwe installatie produceert elektriciteit voor 35.000 gezinnen en warmte voor 40.000 gezinnen. Als Isvag een vergunning krijgt, zou de nieuwe installatie eind 2022 in gebruik worden genomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER